Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljena Bijela knjiga

NIJE DOBRO Na ljestvici kompetetivnosti od nas je u Europi lošija samo Grčka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na skupu stranih ulagača, predstavljena je Bijela knjiga investicija 2016. te je istaknuto kako po broju stranih direktnih ulaganja nemamo dobar rezultat.

Tijekom predstavljanja Bijele knjige investicija 2016., guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da loše stojimo. ''Drugi smo odozada po broju stranih direktnih ulaganja od svih zemalja EU-a. Nije baš neki rezultat'', rekao je Vujčić.

Pročitajte i ovo Konferencija Dan hrvatskih financijskih institucija - 1 BEZ OPTIMIZMA Guverner HNB-a o cijenama: "Inflacija ubrzano usporava, ali njezino će smanjivanje potrajati" Boris Vujčić podrška tržišta rada Guverner HNB-a upozorio: "I plaće postaju generator inflacije, borba još nije gotova"

Pojašnjava da su, od 2002. godine do početka krize, FDI tvrtke, odnosno strani ulagači sudjelovali s 15 posto u ukupnom hrvatskom izvozu, a danas je ta brojka nezamjetna.

Na ljestvici kompetitivnosti smo drugi najlošiji u Europi, lošija je samo Grčka. ''Druga smo najnekompetitivnija zemlja u EU-u što se tiče poreza, iza nas je samo Slovenija. Porezi kod nas imaju tendenciju rasta i to strani investitori vide'', kaže Vujčić.

Na predstavljanju Bijele knjige bio je i ekonomski analitičar Hrvoje Stojić. ''Pravne nesigurnosti, porezi, parafiskalni nameti, javna administracija, trzište rada, pristup kapitalu - glavna su područja koja zanimaju strane ulagače', rekao je Stojić.

Od 1993. do danas stranih ulaganja u Hrvatsku bilo je 29,7 milijardi eura.

Prema anketi Svjetskog gospodarskog foruma u 2016., najteži problemi za poslovnu i investicijsku klimu u Hrvatskoj su pravna nesigurnost, porezne obveze, parafiskalne naknade, javna uprava i pravosuđe, pitanja rada, dostupnost financiranja.

Predlaže se, između ostalog, i poboljšanje primjene zakona u cijelom gospodarstvu, unaprjeđenje kvalitete i vjerodostojnosti inspekcijskih aktivnosti kako bi se zaštitili interesi poduzeća u skladu s njihovim obvezama i generirati pozitivno ozračje prema vlasti od strane svih relevantnih strana.

Da privučemo strana ulaganja trebali bi više poraditi na poslovnoj klimi i konkurentnosti zemlje, kaže Vujčić, jer Hrvatska u velikom broju pokazatelja tu zaostaje za zemljama srednje i srednjeistočne Europe.

''Prepreke za ulaganja i trgovine su još uvijek relativno visoke'', kaže Vujčić te dodaje da je tržište rada djelomično liberalizirano što se tiče trajnih ugovora o radu, ali što se tiče privremenih još uvijek smo nestabilni, dok nam je obrazovni sustav takav da većina zemalja iz EU-a ima bolje rezultate na testovima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene