Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapinje i sudski slučaj

Ni savjetnika ni natječaja: Gdje je zapeo plan Vlade o otkupu dionica INA-e od MOL-a?

Zastoji i kašnjenja u slučaju Ina-Mol (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Zastoji i kašnjenja u slučaju Ina-Mol (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zastoji i kašnjenja u slučaju Ina-Mol (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zastoji i kašnjenja u slučaju Ina-Mol (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zastoji i kašnjenja u slučaju Ina-Mol (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zastoji i kašnjenja u slučaju Ina-Mol (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zastoji i kašnjenja u slučaju Ina-Mol (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Još ništa od plana Vlade da do kraja godine izabere savjetnika za reotkup dionica INA-e od MOL-a. Unatoč najavama još nema ni natječaja za savjetnika.

Zapinje i sudski slučaj INA-MOL. Ponovljeno suđenje Ivi Sanaderu spojeno s onim Žoltu Hernadiju naišlo je na novu prepreku. Sudac koji je trebao voditi taj postupak odlazi na Vrhovni sud, a novog tek trebaju izabrati. Suđenju Hernadiju, uza sve prijeti i zastara.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu''

Premijer Plenković uvjerava - natječaj s izborom savjetnika za INA-u ne kasni. "Zahtjev za savjetnike je napisan, imamo listu savjetnika koji su uobičajeno u takvim procesima konzultirani", poručuje premijer Andrej Plenković.

Zastoji i kašnjenja u slučaju Ina-Mol (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zastoji i kašnjenja u slučaju Ina-Mol (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Odluku da traže savjetnika, Vlada je donijela prije više od tri mjeseca. Prije dva tjedna ministar financija je najavio da će natječaj objaviti za tjedan dana. Taj rok je prošao, no potpredsjednica Vlade Martina Dalić sad kaže kako nije riječ o velikom kašnjenju.

"Ne bih iz činjenice što je ministar Marić to najavljivao za prošli tjedan izvodila zaključke o velikom kašnjenju. Ja očekujem da će se to u odgovarajućoj proceduri vrlo brzo objaviti", pojašnjava Dalić.

Oporba ne prestaje s kritikama cijelog plana Vlade za INA-u još od objave na Badnjak. "Da nije rekla ni kada ni s kojim novcima, i tako dalje. Prema tome, vjerojatno će i sada, ako ne na Badnjak, onda ovih dana, izaći s nekim rješenjem za koje neće imati nikakve parametre", smatra saborski zastupnik Ivan Lovrinović.

Posao otežava i gubitak arbitraže u Ženevi, čeka se rasplet spora u Washingtonu. MOL za šefa Žolta Hernadija traži prekid kaznenog progona. Sudi mu se u odsutnosti, a njegov odvjetnik kaže da zastara nastupa za godinu dana.

Zastoji i kašnjenja u slučaju Ina-Mol (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zastoji i kašnjenja u slučaju Ina-Mol (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Da li je to realno, da li će doći do zastare ili nije, teško je reći. Ovisi o tome kojom će brzinom sud postupati", kaže Hernandijev odvjetnik Goran Mikuličić.

No suđenje je na čekanju. Sudac koji je dobio taj predmet ide na Vrhovni sud, pa sad trebaju izabrati novoga. "Što znači da će taj predmet ići dalje u elektronsku dodjelu i tako će se odrediti sudac koji će u svakom pojedinom predmetu suditi", pojašnjava Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Uz procesna usporavanja poput prijevoda dokumentacije na mađarski, pitanje je i kako će ići s ispitivanjem svjedoka, među njima i ključnog Roberta Ježića. Svjedok koji je teško teretio Sanadera, Robert Ježić, poznat je i po tome što je na ovom sudu obećao vratiti 5 milijuna eura, ali to nikad nije i učinio. Danas ni on niti njegov odvjetnik cijeli slučaj ne žele komentirati.

Njegovo su svjedočenje arbitražni suci u Švicarskoj proglasili nevjerodostojnim. Ako pak suđenje ode u zastaru, Hernadi će moći doći u Hrvatsku bez straha od uhićenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene