Obavijesti Video Pretražite Navigacija
problemi na tržištu

Nestašica u ljekarnama, pogledajte kojih sve lijekova nema: Hrvatska je pod trostrukom epidemijom

Nekih lijekova s liste HALMED-a neće biti čak do ljeta. Nema Neofena, Klavocina, nekih lijekova za visoki krvni tlak, kolesterol, rak.

Sve je duži popis lijekova kojih nema na hrvatskom tržištu, a među njima su i popularni Neofen i Klavocin te neki medikamenti koji se koriste u sezoni respiratornih infekcija. 

Samo od početka 2023. godine registrirana je nestašica čak 17 lijekova prema listi Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Najavljena je i nestašica lijekova za visoki tlak, kolesterol, metastatski rak dojke...

Glavni razlog nestašice određenih medikamenata uglavnom su problemi s proizvodnjom ili distribucijom, ali i povećana potrošnja s obzirom na to da smo u razdoblju tzv. trostruke epidemije: korone, gripe i različitih respiratornih infekcija. Nestale su tako vrlo tražene kapi za nos Flixonase, ali i Augmentin, Decortin, koji se zapravo vrlo često koriste u sezoni infekcija. 

Pojedini lijekovi na tržištu bi se mogli naći tek u kolovozu, navode u HALMED-u, ali neki bi se opet mogli naći u ljekarnama za koji dan ili do kraja siječnja. Konkretno, Neofen bi na policama trebao biti opet 26. siječnja, a Klavocin do kraja siječnja. 

No, nestašica lijekova nije problem samo Hrvatske nego i Europske unije. U Europskom parlamentu održana je u utorak rasprava o toj problematici. Hrvatska u posljednjim tjednima kao i druge države članice bilježi velik skok oboljelih od respiratornih infekcija, a prijavljeno je oko 3000 slučajeva gripe.

"Možemo reći da u ovom trenutku imamo trostruku pandemiju – gripu, respiratorne bolesti i još uvijek prisutni COVID", kazala je zastupnica u EP-u Sunčana Glavak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Višetjedni pritisak Čeka li i Hrvatsku isti scenarij? Dramatična nestašica lijekova u Njemačkoj

"Situacija je bila vrlo loša tijekom godina u svim zemljama i utjecala je na sve vrste lijekova. Glavni je razlog globalizacija proizvodnje lijekova, u kojoj su različite faze proizvodnje podijeljene na više lokacija diljem svijeta. Kina i Indija proizvode između 60 i 80 posto svjetskih aktivnih farmaceutskih sastojaka. Ova koncentracija tržišta dolazi s rizicima, kojima moramo hitno početi upravljati, imajući na umu buduću perspektivu. Već smo dosad u više navrata u ovome parlamentu pozivali na osnivanje europske ljekarne i sustava redistribucije lijekova u slučaju nestašica i potrebna nam je konkretna legislativa", rekla je Glavak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene