Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je Tika?

Nestali pas, puška, loše označeno lovište i posvađani stanovnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nestali pas, mrtva lisica, nedovoljno obilježeno lovište, novopridošli stanovnici i starosjedioci, pucnjava i dvije policijske prijave, rezultat su pomalo bizarnog slijeda događaja, koji su započeli prošlog vikenda nedaleko Zagreba. Čitajte samo na Dnevnik.hr!

Priču nam je poslao vlasnik nestale kujice Tike i čitatelj portala Dnevnik.hr Stjepan Banović iz naselja Novaki, kraj Svete Nedelje na naš email moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Slika nije dostupna Urbanizacija vs. divljač Lovišta usred naselja: Kako izgleda kad srnjaka usmrti kućni ljubimac?

Šetnja sa psima prekinuta pucnjem

Dok se prošle subote u poslijepodnevnim satima Stjepan šetao sa svoja dva psa, Atosom, engleskim pointerom i mješankom Tikom, na kraj mu pameti nije bio šokantan razvoj događaja, koji će uslijediti. Događaji, zbog kojih su, kako on, tako i čitava njegova obitelj, supruga i kćerka - očajni. S druge pak strane, svetonedeljski lovci, koje je Stjepan osumnjičio za nestanak psa, imaju sasvim drugu priču.  Krenimo redom.

'U subotu 16.02. oko 15:30 sati prošetao sam svoja dva psa, kao i svaki dan na livadi, koja se nalazi u blizini naše kuće u naselju Novaki. Ubrzo je mala Tika nešto nanjušila i potrčala u šumarak. Počela je lajati na nešto, pomislio sam da postoji mogućnost kako je lovac u šumi, pa sam se počeo na sav glas derati, izvikujući njeno i Atosovo ime, te dozivajući ih sebi. I na taj način dati do znanja osobi koja je tamo da je pas s mnom, odnosno da nije bez nadzora, te da krećem zbrinuti oba psa.'

Pucanj koji mijenja sve

I tada je uslijedio - pucanj, piše nam dalje čitatelj Stjepan Banović.

'Odjeknuo je zaglušujući pucanj iz lovačke puške, sačmarice, te prekinuo lavež. Potrčao sam prema psima, izvikivao njihova imena na sav glas ne bi li lovac shvatio da sam i ja udaljen od njega nekoliko desetaka metara.'
Stjepan je pronašao Atosa, uzeo ga sa sobom i brzo odveo kući i vratio se tražeći kujicu Tiku. Nije se odazivala. Ponovno je čuo pucnjavu, već se mračilo, ali je ponovno ušao u šumu i dozivao psa, bez uspjeha. Očajnička je potraga po čitavoj šumi trajala sat vremena, priča nam Stjepan. U neposrednoj je blizini fotografirao i vozilo, za koje sumnja kako pripada lovcu, kojeg sumnjiči kako zna što se dogodilo s njegovom kujicom. Potragu je u večernjim satima nastavio sa suprugom, na mjestu gdje je čuo prve pucnje i od tada je traže.

Mrtva lisica, policijska istraga i lovci koji tvrde - psa nismo upucali, mi nismo ubojice !

'Našli smo mnogo tragova krvi, u blizini smo našli svježe ubijenu lisicu. Sve sam poslikao i prijavio policiji. Policija je došla na moju adresu, napisali su izvještaj, otišli su u lovačku udrugu, zbog lisice. Nije mi bitan krivac, hoću samo znati je li naš pas ubijen, što je s njim, gdje je Tika? Nadam se da je pobjegla, iako imam sve indicije da je ubijena...', ispričao nam je Stjepan Banović.

Ujedno je lovcima s tog područja javno postavio pitanja - 'Zašto je lovac bio u sumrak u šumi i pucao prema mom psu i prema i meni, zašto nije lov najavljen, zašto je tako mali dio šume između kuća i autoputa uopće lovište i zašto nije kad je čuo moj glas prekinuo s lovom dok se ne razjasni situacija tko je sve u području djelovanja streljiva?' Na pitanja, koja ga danima muče, odgovorio je predstojnik Lovačkog ureda Samobor Dražen Zlodi.

'Lovac je bio u šumi u sumrak, jer se sumrak dočekuju lisice, koje izlaze iz svojih jama, gdje se skrivaju preko dana, a noću kreću u lov. Lovac u tom šumarku ima hranilište za fazane na koje je prethodno odnio kukuruz. Nije pucano prema psu, niti prema vlasniku psa. Lovac ih nije niti vidio, niti čuo. Sve je to lovište i mi lovci moramo brinuti i gospodariti s divljači što i radimo. U tom šumarku ima svih vrsta divljači - srne, zečevi i fazani, a gdje ima fazana ima i lisica, koje smo mi dužni prema zakonu odstrijeliti.' Također ističe kako svaki lovac ima bar jednog psa i kako suosjećaju s njihovim gubitkom, no ističe - ' lovci nisu ubojice i jasno razlikuju psa od lisice, sigurno lovac nije upucao kujicu'. 

Zlodi potvrđuje kako je i policija intervenirala, te 'kako je lovac objasnio da je bio u lovu na lisicu, koju su na kraju iz rupe izvukli taj gospodin (Stjepan Banović, op.au) i njegov susjed. Lovci su naravno preuzeli lisicu i odnijeli u veterinarsku stanicu, zbog sumnje na bjesnoću, obavijestili smo i njih dvojicu da se prekontroliraju. Lovačka je dužnost loviti lisice upravo zbog opasnoti od bjesnoće, sad je sezona.'

Epilog - potencijalna opasnost od bjesnoće i dvije prijave vlasniku psa

No, pitanja za nesretnog vlasnika nestale kujice ima i predstojnik Lovačkog ureda Samobor Dražen Zlodi.
'Što je vlasnik nestale kujice radio u šumarku? Po izjavi vlasnika policiji, pas je glasnim gonom gonio srne po šumarku, koje su mogle završiti na prometnici i prouzrošiti prometnu nesreću, a isto su se tako mogle zaletjeti u ogradu autoceste i slomiti kičmu što se i događa kada bježe pred psima.' Ipak, se nada kako se kujica prepala pucanja prema lisici i pobjegla. Prema svemu, zaključuje predstojnik lovačkog ureda Samobor Dražen Zlodi, lovac je bio u legalnom lovu, a vlasnik psa se nije niti smio nalaziti u šumarku sa psom bez povodnika.

'Iskreno se nadam da će vlasnik psa pronaći kujicu i da će se sve sretno završiti i da ju neće puštati da rastjeruje divljač po šumi jer i divljač treba imati mir. '

U redakciju Dnevnik.hr-a nam se telefonski javio osobno i Mario Miklež, lovac, koji je na dan nestanka kujice Tike, bio u lovištu. On je ujedno i predsjednik lovačkog društva Jastreb iz Svete Nedelje, koje gospodari navedenim lovištem, a društvo postoji još od davne 1945.godine.

'Zbog gospodinovog kontaktiranja medija odlučio sam posjetiti policiju i vjerujem kako će sada dobiti dvije prijave. Jednu, zbog puštanja psa u lovište, a drugu zbog krivolova', pomalo nam je ljutito rekao lovac Miklež, te na našu začuđenost prijavom zbog krivolova vlasniku nestalog psa, pojasnio.

'To je zbog one lisice, koju je gospon Stjepan sa susjedom izvadio iz rupe, odnio doma i onda zvao policiju. To je divljač i to potencijalno bijesna divlja lisica, ona se ne smije nikako dirati, a kamo tako krvava golim rukama, bez zaštite. A nije ju on (S. Banović, op.au) ni dirao, nego njegov susjed, koji je još bio i alkoholiziran.'

Jesu li se 'dotepenci' i 'domoroci' zavadili zbog loše obilježenih lovišta?

'Samo želimo završetak te priče. Jako nas je to pogodilo, jer smo Tiku prije točno godinu dana našli smrznutu i bolesnu, njegovali smo je mjesecima, pa da je ovako izgubimo..' , kaže nam čitatelj Stjepan Banović. Otkriva nam kako se s obitelji doselio iz Zagreba u to mirno mjestašce i kako bi imali više prostora za šetnju i igru sa psima. Ne traže krivca, ali žele, osim da im se Tika vrati, da se na neki način bolje obilježe lovišta ili da se nekako stanovništvo u blizini lovišta na vrijeme i kvalitetno obavijesti. Lovci su obavezni obavijestiti policiju, kaže predstojnik lovačkog ureda Samobor Dražen Zlodi, koji se slaže kako bi se svi trebali prilagoditi promjenama, koje sa sobom nosi i promjena stanovništva, naime - sve je manje starosjedioca, a sve više novopridošlog stanovništva, koji nisu svjesni blizine lovišta. Nažalost, zbog toga stradava i divljač.

'Imali smo slučaj kad su vikendaši otjerali srnu, htjeli su joj prići što bliže, valjda da je pomiluju, no to je zvaršilo tragično. Na kraju je pobjegla, no ganjali su je neki, valjda njihovi psi, satjerali u kut i na kraju je na živo trgali zubimai. Nije joj bilo pomoći, nismo znali čiji su psi i..to je bilo za plakati. Na kraju smo je uspavali.'

I lovac Mario Miklež kaže kako možda  'u tom grmu leži zec'.

'Ja sam došel' do njegove (S.Banovića, op.au) kuće tam' u Novakima, pa sam mu rekel' kak' sam se ja tu blizu rodil i '65. se sećam kak' sam tam s guskama ronil'. A čujte, može i to bit, moraju se prilagodit'. Možda je pesek i pobegel', evo neki dan je i prijatelj lovac nakon čitavog dana našao psa kilometrima dalje..' 

Što mislite o ovom slučaju ? Trebaju li se lovišta bolje obilježiti ? Zanimaju nas vaši komentari. Ako imate sličnu priču, javite nam na moj.report@novatv.hr


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene