Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđuju i ekonomisti i statistika

Nastavlja se trend rasta cijena: Život u Hrvatskoj je skup, a bit će još i skuplji

Poskupljuje život (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1
Poskupljuje život (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Poskupljuje život (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Poskupljuje život (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Poskupljuje život (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Poskupljuje život (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Poskupljuje život (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Galerija 1/3 >>
Život je poskupio i bit će još skuplji. Ono što građani sami vide nakon povratka iz kupnje namirnica potvrđuju i ekonomisti i statistika.

Inflacija je prošli mjesec iznosila 1,4 posto, a barem toliki rast cijena očekuje se i sljedeće godine.

Pročitajte i ovo Valentinovo i inflacija - 5 Ljubav se ne kupuje ili? Nevjerojatan iznos koji se potroši za Velentinovo: Zaljubljeni će zbog inflacije morati izdvojiti još više Novac - 1 365 dana kasnije Prva je godina nove valute, sa sjetom se sjećamo kuna i nižih cijena: "Pamtimo mi dobro koliko je nešto bilo prije dvije godine"

Život je skuplji nego prije godinu dana. Poskupili su prvenstveno ugostitelji te hrana. Ulja i masti 12 posto, mlijeko sir i jaja 6,9 posto, povrće tri i pol, a voće 3,4 posto, ali i meso za 2,4 posto. Rast cijena nastavit će se i sljedeće godine kažu ekonomisti.

Poskupljuje život (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Poskupljuje život (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Foto: Dnevnik Nove TV

"Očekujemo blagu stopu inflacije od 1,4 posto što bi još uvijek bilo ispod prosjeka rasta razine cijena Europske unije", govori Zvonimir Savić, ekonomski analitičar.

Ugajivači peradi ističu da su i njihovi troškovi poput struje, plina, radne snage poskupjeli pa ih to pritišće na daljnja poskupljenja.

"Trebalo bi poskupjeti ako hoćemo opstati, ali sumnjam da će poskupjeti, konkurencija nam je velika", govori Biserka Beštak, Peradarstvo Beštak.

Sličan trend je i kod cijene stanova. U Zagrebu je prosječan kvadrat stana s 1350 poskupio na 1500 eura. Rast cijene nastavit će se i sljedeće godine, ali ne toliko velik, kaže struka.

Rastu i plaće. Prosječna plaća u godinu dana porasla je za 4,4 posto, na 5958 kuna. S novim povećanjem na 2752 kune minimalna plaća će porasti za 10 posto u odnosu na lani. Još uvijek nedovoljno prema rastu životnih troškova, ističu sindikati.

"Plaća u Hrvatskoj je apsolutno preniska i čak ako i poraste nešto iznad razine inflacije s obzirom na njenu startnu osnovicu ona je apsolutno nedovoljna", govori Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Ekonomisti ističu da ja blagi porast cijena pozitivan za cjelokupno gospodarstvo, no ipak malo tko se sretniji vrati iz kupnje ako je kupio manje, a potrošio više nego prošle godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene