Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Božidaru Kalmeti

Svjedok pokajnik opisao kako se izvlačio novac iz HAC-a: "Livaković je rekao da izvučeni novac ide za Kalmetu i Zadar"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao prvi svjedok na suđenju bivšem HDZ-ovu ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti svjedočio je Josip Sapunar, nekadašnji financijski direktor HAC-a, koji je Kalmetine suradnike u istrazi povezao s izvlačenjem preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Josip Sapunar je ispričao kako je bio jedan od osnivača HAC-a 2001. zaposlen za vrijeme Račanove vlade na međunarodnom javnom natječaju te je do 2011. bio član uprave HAC-a za financije, a do 2014. kao savjetnik uprave za financije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suradnici osuđeni na zatvor Kalmeta nakon oslobađajuće presude za aferu HAC-Remorker: "Ja sam to znao, ali tko je meni vjerovao?“; Uskok najavio žalbu Slika nije dostupna Izvlačenje novca iz HAC-a Mjesec dana istražnog zatvora za osumnjičene u 'aferi Remorker'

Rekao je da mu je tadašnji državni tajnik i predsjednik nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković kazao kako većina izvučenog novca "ide za Kalmetu i Zadar".

"Znao je spomenuti, ne uvijek, da to ide za Kalmetu i Zadar", posvjedočio je Sapunar, odgovarajući na pitanje tužiteljstva je li mu Livaković kojemu je predavao "oprani" novac rekao gdje on u konačnici završava.

Detaljno opisujući izvlačenje novca preko tvrtki u vlasništvu Igora Premilovca, koji je također priznao korupciju, Sapunar je kazao da je Premilovac zadržavao proviziju od 20 posto. Od ostatka je 30 posto išlo kooperantima, a ostatak je Sapunar navodno predavao Livakoviću.

U višesatnom iskazu Sapunar je tek nekoliko puta spomenuo Kalmetu kojega tužiteljstvo tereti da je svoje suradnike povezao u mrežu koja je navodno izvukla preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

"Bilo je puno raznih stvari koje su se događale u tom periodu vezano za predmet ovog postupka. Bilo je u više slučajeva izvlačenja novca iz HAC-a odnosno iz poduzeća koja su radila za HAC. Bilo je 8, 9 firmi koje su radile: Viadukt, Osijek Koteks, Zagorje tehno-beton, Strabag Zagreb, Strabag Austrija. Cijeli je počeo s izgradnjom Kalmetine, tzv. spojne ceste između čvora Zadar 2 i grada Zadra. Došao mi je Zdravko Livaković i pitao znam li neke firme preko koje bi se mogao izvlačiti novac ili oprati novac. Sjetio sam se Igora Premilovca i njegove firme Remorker u Austriji i Češkoj", opisao je Sapunar detaljno kako je sve počelo.

Naveo je da su potom sklopljeni poslovni ugovori između Viadukta i tvrtki Igora Premilovca, kojih je bilo nekoliko.

"Novac se izvlačio tako da je Viadukt uplaćivao sredstva tvrtki Remorker, a meni je Premilovac potom nosio novac koji bih pak ja dostavio Zdravku Livakoviću, Igoru Berkutu i Damiru Kezelu", ustvrdio je Sapunar.

Na isti način funkcionirali su i ugovori s Osijek Koteksom, Zagorje tehno-betonom i Granitom iz Skopja, no Sapunar je ustvrdio i kako misli da Zdravko Livaković za te ugovore nije znao jer su zaključeni izravno s Remorker Internationalom.

"Vezano uz posao Strabag Austrija na luci Gaženica Strabag je platio 800 tisuća eura Remorkeru, a ja sam novac u ratama nosio Sandru Vukeliću koji je pak taj novac nosio prema njegovim riječima u Zadar", rekao je Sapunar koji je opisao kako je nosio novac Prskalu i Lovrinčeviću.

Opisao je i kako su se postavljali i smjenjivali čelni ljudi HAC-a u periodu dok je on bio u tvrtki, a na to je imao utjecaj i premijer Ivo Sanader.

"Svaki član uprave bio je zadužen za svoj resor. Milivoj Mikulić za građenje, ja za naplatu i financije, Crnjak za pravne projektiranje naplatu opće poslove. U to vrijeme su bile dvije struje u HAC-u; jedna Kalmetina u kojoj smo bili ja, Mikulić, Livaković, a druga Sanaderova u kojoj bio Mario Crnjak", ispričao je Sapunar.

S Kalmetom, kaže, nije imao privatnih kontakata, ali je njegovu sinu znao preko vikenda pojašnjavati gradivo za fakultet u HAC-ovim prostorima.

Izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća

Na početku suđenja sredinom listopada Božidar Kalmeta na zagrebačkom je Županijskom sudu, zajedno sa svojim suoptuženicima koji se ranije nisu nagodili s tužiteljstvom, odbacio optužbe za izvlačenje milijuna iz cestarskih javnih poduzeća, ali i da je narudžbom promidžbenog filma "Prometna renesansa Hrvatske" ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna.

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Sapunar je još u istrazi Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je, poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na godinu dana zatvora, a može ga zamijeniti radom za opće dobro.

Kalmetina obrana tvrdi da nema svjedoka koji ga izravno tereti

Uz Sapunara i Premilovca prije početka suđenja sporazumno je osuđen i direktor u Viaduktu Ivan Berket, a svi su morali vratiti i novac – Sapunar 3,8 milijuna kuna u gotovini i još dva milijuna u nekretninama i automobilu, Premilovac četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, dok je Berketu bio blokiran devizni račun sa 700.000 kuna koje su prebačene u državni proračun.

Kalmetina obrana od početka postupka tvrdi kako nema "svjedoka ni suokrivljenika koji bi izravno teretio Kalmetu" izuzev 'pokajnika' Josipa Sapunara koji ima više postupaka i dogovore s Državnim odvjetništvom.

Sapunar je, naime, sporazumno osuđen i u slučaju Fimi media, u kojem se bivšem premijeru Ivi Sanaderu, ali i njegovoj bivšoj stranci ponovno sudi za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Premilovac je pak priznao da je preko svoje tvrtke izvlačio novac i iz Hrvatske gospodarske komore, zbog čega se sudi dugogodišnjem predsjedniku Komore Nadanu Vidoševiću koji poput Kalmete odbacuje sve optužbe i tvrdi da nije kriv. (N.C./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene