Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GODINAMA ZAOBILAZILI SUSTAV

Blokirana imovina uhićenog suca, na vidjelo izlaze novi detalji slučaja

Osumnjičenima je kompletna imovina blokirana, a u pritvoru ostaje i sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, kao i njegova pomoćnica te dva stečajna upravitelja.

Svima koji su izašli pred istražnog suca, prema zahtjevu tužiteljstva, blokirana je kompletna imovina. Odvjetnik uhićenog suca sa Trgovačkog suda u Zagrebu, nije htio komentirati navode po kojima se njegov branjenik slomio pred istražiteljima USKOK-a i priznao sve što mu se stavlja na teret. U pritvoru ostaju i njegova pomoćnica kao i dvoje stečajnih upravitelja. Koji su, kako navodi USKOK, godinama vrlo vješto zaobilazili sustav i koristili sve njegove mane.

Fiktivne tvrtke, sumnja USKOK, kupile bi, primjerice stan, koji bi darovale netom osnovanoj udruzi. Osnivač udruge igrom slučaja je sin suca, a u stanu kasnije živi sučeva kći. Sve to, kaže sudski vještak, plod je lošeg sustava i manjka kontrole.

Pročitajte i ovo Izvod iz procjene vještaka o vrijednosti nekretnine reakcija sindikalca Ispravak Vilima Ribića: ''Kuća me koštala 180.000 eura''

Pročitajte i ovo Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik OSTAO VIŠAK Ravnatelj dubrovačke bolnice koji je cijepio obitelj preko reda: ''Ne može biti nepropisno kad propisi ne postoje''

"Oni uopće ne ulaze u sadržaj isprava nego lupaju svoj muhur i to je dovoljan sistem koji omogućava da se izbjegne izravni kontakt stečajni upravitelj - sudac", rekao je sudski vještak za financije, Davor Banović.

"Ovdje su očito dugi niz godina svi bili nekako uspavani, a sudac koji ima autoritet, ako je točno ovo što se tvrdi u medijima, on je bio pogonski kotač koji je ovo sve dopustio, jer bez njega ne može ništa", objašnjava stečajni upravitelj, Ivan Rude.

Tijekom stečaja sve imaju pravo kontrolirati i vjerovnici. No, oni često ni ne znaju da je stečaj pokrenut.

"Masa vjerovnika, ja to mogu posvjedočit i osobno, nisu ni znali da je nad njihovim dužnikom pokrenut stečajni postupak, a ukoliko se nije pojavilo potraživanje u predviđenom roku, ono se gasi, dakle nema mogućnosti da se iz te stečajne mase vjerovnik namiri", govori Banović.

U Udruzi stečajnih upravitelja uvjeravaju kako je cijeli postupak stečaja, od samog početka, iznimno transparentan.

"Sve informacije dostupne su na e-oglasnoj ploči, o svim upraviteljima, sucima, predmetima, unovčenjima i nagradama stečajnim upraviteljima koje su određene", komentira Jelenko Lehki z Udruge stečajnih upravitelja.

U Hrvatskoj ima više od pet tisuća aktivnih stečajnih postupaka. Upravitelja je 366, a nerijetko jedan upravitelj vodi i po 200 slučajeva.

"On ima interes da taj postupak što dulje traje jer on cijelo vrijeme svoje prihode ostvaruje'', govori Banović.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković Problemi Vladajući u Saboru molili oporbu da im ne ruši kvorum: "Nije zadatak oporbe da im čuva većinu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RASTE I BROJ ZARAŽENIH Šesti u svijetu i ne planiraju stati: Srbija ugovorila s Pfizerom još 2,3 milijuna doza cjepiva

Tek od nedavno, suci imaju obavezu ispunjavanja imovinskih kartica. Prethodnih godina, potencijalan nesrazmjer njihovih prihoda i imovine nije provjeravao nitko. Plodno tlo za višegodišnje makinacije, na kakve u ovom konkretnom slučaju, sumnja i USKOK

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene