Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLAZAK

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je umro novinar Marinko Čulić

Marinko Čulić
Marinko Čulić Foto: Novosti
U 73. godini nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je umro Marinko Čulić.

Marinko Čulić rodio se u Šibeniku 1951. godine, a novinarstvom se počeo baviti nakon diplome na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka 1977. godine. Pohađao je Vjesnikov Centar za izobrazbu novinarskih kadrova Otokar Keršovani da bi 1980. godine počeo pisati u Večernjem listu.

Čulić je bio i prvi svjetovni novinar koji je dobio intervju od tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića, pišu Novosti. 

Novi glavni urednik Mirko Galić poziva ga u tjednik Danas, gdje se Čulić profilirao kao vješt reporter i koncizan komentator političke scene u osvit raspada Jugoslavije.

Nakon političke eutanazije tog tjednika, Čulić počinje objavljivati u Nedjeljnoj Dalmaciji, naon čega piše u tjedniku Feral Tribune, gdje nastavlja s beskompromisnom kritikom Franje Tuđmana i HDZ-a.

Godine 2003. za kolumne u Feralu nagrađen je HND-ovim priznanjem Marija Jurić Zagorka. Nije radio samo u pisanom novinarstvu. Dugi niz godina bio je dopisnik francuskih radiostanica.

Pročitajte i ovo Carl Hahn Nadzirao sveobuhvatne promjene Preminuo nekadašnji direktor automobilskog diva: "Postavio je temelje uspjeha"

O strasti za novinarstvom i praćenjem političkih i društvenih tema govori i to što je Čulić svoju kolumnu nastavio pisati i nakon odlaska u mirovinu početkom 2021. godine. U više od četiri desetljeća novinarskog rada ustrajno i dosljedno kritizirao je vlast, tko god da ju je obnašao, inzistirajući na pravu na slobodno iznošenje svog stava.

Pročitajte i ovo George Pell U 81. godini Umro kontroverzni kardinal Pell, najviša crkvena osoba optužena za seksualno zlostavljanje

Čulić je 2022. dobio nagradu HND-a Otokar Keršovani za životno djelo, a na ovogodišnjem Božićnom prijemu i SNV-ovo priznanje Svetozar Pribićević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene