Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA OPASNOSTI ZA LJUDE

Mnogi se ljudi boje zmija, a u Slavoniji je ovih dana - prava najezda: ''Ovdje se smotala, baš je bila velika. Nisam došla k sebi cijeli dan"

Aktualno Galerija zmije - 1 zmije - 1 Foto: DNEVNIK.hr zmije - 2 zmije - 2 Foto: DNEVNIK.hr zmije - 3 zmije - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 zmije - 4 Galerija 1/4 >>
Najezda zmija u Slavoniji. Zbog potrage za hranom i vodom sve su češće i u gradskim dvorištima. Stručnjaci upozoravaju: velik je broj napuštenih objekata u gradovima, ali kažu - nisu opasne po život.

Gospođu Vesnu iznenadila je zmija u dvorištu. ''Ovdje se smotala, bas je bila velika. Jao nisam došla k sebi cijeli dan. Velika - što kaže moja komšinica kao pita'', prepričava reporterki Matei Drmić za Dnevnik Nove TV Vesna Šimić iz Đakova.

Ovakvi prizori posljednjih dana česti su u Đakovu. ''Popela se do gore. Ja u životu to nisam vidjela. Velika, preko metar sigurno'', objašnjava Ana Škrapić iz Đakova.

Najčešće su uočene u dvorištima, ali vatrogasci su intervenirali i u samom središtu grada.

''Tu je bila sklupčana ovdje ispred ovih vrata, vjerojatno je došla iza ovih zgrada gdje je malo zapušteniji okoliš'', komentirao je Zoran Radočaj iz DVD-a Đakovo.

Što ni ne čudi jer stručnjaci ističu da zapuštena mjesta u centru grada privlače zmije. A mamac zmijama su i visoke temperature koje su se ovih dana u Slavoniji protezale i preko 40 stupnjeva što nije zabilježeno proteklih devet godina. U Slavoniji prevladavaju tri vrste zmija - bjelouška, bjelica i riđovka.

Pročitajte i ovo Možemo slučaj Srebrnjak Tomašević za kadrovske poteze ima sve manje saveznika, bivši Bandićev pročelnik poručuje: "Ja to zovem dezorijentirani diletanti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DRAMA U POREČU Užas na maturalcu u Istri: Policija uhitila 19-godišnjeg Austrijanca zbog silovanja mlade Austrijanke

''I uglavnom sve te zmije bježe od čovjeka, na korake. Riđovka je opasna, ali jako, jako, jako rijetko. Njen ugriz je smrtonosan, ali srećom ima malo otrova u žlijezdama. Za pet do šest sati kod ugrizene osobe javlja se imunitet i rijetko tko umire, to su stare osobe koje imaju niz bolesti - srce, jetru, ali jako rijetko'', objasnio je veterinar Matija Škulac.

A sve zmije koje vatrogasne službe uklone završe u prirodi jer, ipak su zaštićene.

''Puštamo ih u njihovo prirodno stanište, prirodni okoliš, gdje se osjećaju sigurno, imaju se gdje skrivati, dovoljno je hrane. Odavde nemaju potrebu da se približavaju ljudima'', govori Radočaj. 

Vatrogasci šalju apel građanima da ne trebaju strahovati te da ne ubijaju zmije, već da pozovu njih. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene