Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečanost na kninskoj tvrđavi

Najbolji od najboljih: Hrvatska vojska dobila prvu generaciju komandosa

Vojnici na kninskoj tvrđi (Foto: Dnevnik.hr)
Vojnici na kninskoj tvrđi (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mirko Šundov (Foto: Dnevnik.hr) Mirko Šundov (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ante Gotovina (Foto: Dnevnik.hr) Ante Gotovina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Inga Belamarić (Foto: Dnevnik.hr) Inga Belamarić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Vojnici na kninskoj tvrđi (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Šest tjedana vojničkog drila, a potom hodanja od Udbine do Knina, koja je trajala čak 32 sata! Sve to morali su proći polaznici prve generacije vođa hrvatske vojske. Na kninskoj tvrđavi dočekale su ih obitelji, ali i visoki uzvanici.

Uspon na kninsku tvrđavu točka je na "i" šestotjedne vojne obuke koja se provodila do granica izdržljivosti!

Pročitajte i ovo Ante Gotovina Bivši general Ante Gotovina o vojnom roku: "To je dobro za svakog, a i nikad ne znamo što nas čeka sutra" Slika nije dostupna na današnji dan Sedam godina od oslobođenja generala Gotovine i Markača i veličanstvenog dočeka: "Tog dana Hrvatska je bila jedno"

"Ujutro do kraja dana provodila se obuka vrlo intenzivna, krajnje ozbiljna, i uspjeli smo od 60 polaznika doći do njih 43 koji su zadovoljili sve kriterije", kaže pukovnik Tomislav Kasumović, zapovjednik stožera za razvoj vođa "Marko Babić".

U njihovim rukama, značke i diplome. Čestitao im je umirovljeni general Ante Gotovina, a čestitala im je i rodbina. Nisu se vidjeli više od 40 dana.

"Cijelo ovo vrijeme bio je u mom srcu, u mojim mislima i u mojim molitvama", kaže ponosna majka Inga Belamarić.

"Bilo je emotivno. Teško, ali sam najponosniji otac na svijetu", ističe otac vojnika Mirsad Šabanović.

Ponosni su i vojnici jer u Udbini, kažu, nije bilo odmora. Nisu se odmarali ni posljednja dva dana. Pješačili su 88 kilometara i prošli tri županije. "Jako velika čast i ponos što sam ovdje danas i što sam prošao sve ovo", napominje desetnik Jasmin Šabanović

"Definitivno ogroman nivo ponosa, naravno sreće, gdje mi je obitelj, vidi mojih jakih kolega!", kaže skupnik Roko Belamarić.

Kolege su pak u svojim redovima, odabrali najboljeg! "Nikad nisam mislio da ću ovo doživjeti za svoj rođendan", kaže narednik Hrvoje Čavić. 

Sličnu obuku hrvatski vojnici već su prolazili. Središte u Udbini osnovano je po uzoru na ono u Šepurinama kod Zadra.

"To je bilo davne 1993. godine kada smo počeli pripremati sve to da bismo unaprijedili spremnost naših oružanih snaga i pripremili za završni čin oslobađanja naše domovine", kaže umirovljeni general Ante Gotovina. 

A ovo danas je, čulo se u Kninu, početak novog poglavlja u obuci vojske. "Kako bi imali kvalitetne mlađe ljude, koji će voditi svojim primjerom, koji će biti prvi u obuci", poručuje general Mirko Šundov, načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH. 

Prva po izdvajanju za obranu u proračunu, Hrvatska sigurno nije. Na javne prozivke američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je europske članice NATO saveza upozorio da ne izdvajaju dva posto BDP-a za obranu, ministar Damir Krstičević odgovara:

"Što se tiče izdvajanja za obranu, ova Vlada je zaustavila pad proračuna, povećali smo proračun, jasno da moramo i dalje ulagati i voditi računa o sigurnosti", napominje.

I zato su, kaže, već sljedeću godinu, planirana tri nova naraštaja vođa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene