Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Za'' glasali vjerovnici s 80,2 % ukupnih tražbina

Izglasana nagodba o Agrokoru, Peruško: "Hvala svima, ovih zadnjih dana nije se puno spavalo", Plenković zahvalio Dalić

Ročište za Agrokor (Foto: dnevnik.hr)
Ročište za Agrokor (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ročište za Agrokor (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu u srijedu iza 11 sati započelo je ročište na kojem su Agrokorovi vjerovnici izglasali nagodbu u sklopu procesa izvanredne uprave. Razvoj situacije u Ciboni prati reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

16:17 Financijski savjetnik za određenu grupu dobavljača i određene vlasnike dužničkih vrijednosnica Hrvoje Japunčić, kazao je da određeni vjerovnici nisu glasovali za nagodbu prvenstveno iz pragmatičkih razloga, odnosno nezadovoljstva koliko su dosad plaćeni i koliko će biti u budućnosti, kao i koliki će biti njihov vlasnički udjel u novom Agrokoru.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić - 2 Preokret Vrhovni sud odbio zahtjev DORH-a u slučaju Agrokor: Vještačenje ostaje zakonit dokaz Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske"

16:09 Nagodbu je komentirao i premijer Andrej Plenković koji je čestitao vjerovnicima. Na pitanje reporterke Nove TV Sabine Tandare Knezović je li mu sad pao kamen sa srca, Plenković je odgovorio:

"Hrvatska je u vrlo kratkom roku i u zahtjevnim okolnostima našla rješenje koje je omogućila da u razumnom periodu konsolidiramo aktivnosti kompanije, održimo radna mjesta, omogućimo ekonomsku budućnost Agrokora i njegovih partnera i to dobavljača koji su u prosjeku isplaćeni 60 posto glede starog graničnog duga. Kvaliteta tog procesa je danas dobila legitimaciju onih koji su najbitniji, a to su oni koji su imali tražbine. Odoljeli smo svim napadima, cijelo vrijeme smo držali isti smjer i poslali poruku povjerenja u naš pravni sustav. Dobili smo i ocjenu da je zakon u skladu s Ustavom. Učinili smo veliku uslugu u državama u našem susjedstvu jer su mnoge Agrokorove kompanije prisutne na njihovim tržištima. Mislim da možemo biti zadovoljni, očekujemo potvrdu suda i implementaciju nagodbe"

Na pitanje zahvaljuje li Martini Dalić, bivšoj potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva koja je dala ostavku pod pritiskom afere mailovi Plenković je potvrdno odgovorio. A na pitanje je li se danas čuo s Dalić, odgovorio je da danas nije, ali da je ona dala veliki doprinos svemu.

Plenković je, odgovarajući na upit, rekao i da sada slijedi faza potvrde nagodbe od Visokog trgovačkog suda, pa faza implementacije, procijenivši da će to 'uzeti' barem još pola godine, a u konačnici slijedi i nova vlasnička struktura koja će napraviti i novu strukturu korporativnog upravljanja.

"Ono što je nama bitno da svi novi suvlasnici, da ih tako nazovem, pokažu vjeru u novu kompaniju, u njenu sposobnost da generira dobit i u njenu važnost za hrvatsku ekonomiju i mogućnost da ne samo oni kao vlasnici imaju korist, nego i Hrvatska, i na tom tragu očekujem i njihovo ponašanje", poručio je premijer Plenković.

15:48 Nakon završetka ročišta javnosti su se kratko obratili izvanredni povjerenik Fabris Peruško te njegova zamjenica Irena Weber.

"Vjerovnici Agrokora su gotovo priveli kraju proces izvanredne uprave. Preostaje čekanje pravomoćnosti presude i implementacija nagodbe. Zadovoljan sam što su vjerovnici podržali nagodbu s više od 80 posto. Hvala vjerovnicima na suradnji, članovima vjerovničkog vijeća te svima koji su radili na nagodbi, posebno u ovim zadnjim danima kada nisu puno spavali", kazao je Peruško.

Irena Weber je kazala kako će nakon pravomoćnosti nakon nagodbe kompaniju vjerovnicima predati u puno boljem položaju od onog koji je bio prije godinu dana.

"To je tehnički vrlo zahtjevan proces u kojem smo do ovoga trenutka identificirali više od 70.000 koraka. Veliki dio priprema za tu završnu fazu postupka koja će potrajati nekoliko mjeseci, već je obavljen", kaže Peruško.

Ističe i da gotovo sve Agrokorove operativne kompanije danas imaju dobre poslovne rezultate koji premašuju planove i iznad su očekivanja. Pred nama je sezona, a izvanredna uprava će učiniti sve da rezultati imaju uzlaznu putanju, kako bi novim vlasnicima na upravljanje bila predana što uspješnija nova struktura kompanije, rekao je.

15:40 Adris grupa u srijedu je, nakon izglasavanja nagodbe u Agrokoru, priopćila da ostaje kod svojih ranije izloženih argumenata zbog kojih nije podržala nagodbu te da će ustrajati u zaštiti svojih interesa.

15:30 Predstavnica dobavljača i prokuristica kraša Marica Vidaković komentirala je izglasavanje nagodbe te poručila kako se u slučaju eventualne prodaje Konzuma mora dobiti suglasnost dobavljača.

"Apsolutno se ne bojim, mislim da su previsoke i preriskantne mjere koje bi dobavljači poduzeli, ako se ne ispuni ono što je izglasano.Ugovorili smo tržišne udjele za sljedećih pet godina. S naše strane je potrebno da moramo biti cjenovno konkurentni i kvalitetom odgovoriti potrebama potrošača", kazala je Vidaković.

Naglasila je kako se raspravljalo i o mogućnosti formiranja većine u upravi koja bi odlučila da se ide u prodaju pojedinih dijelova Agrokora.

"Nije baš moguće jednostrano o tome odlučiti, morat će se postići konseznus. Interesi su prejaki, nitko nije vjerovao ni da ćemo doći danas do stvaranja nagodbe, pa smo došli", kazala je Vidaković i dodala da je  najzahtjevnije što sad slijedi praćenje prijenosa poslovnih cjelina i imovine na novo društvo.

15:00 Za nagodbu je glasovalo 80, 20 posto ukupnih tražbina, odnosno 27 milijardi kuna od 33,6 milijardi kuna ukupnih tražbina, javlja reporterka Nove TV Josipa Krajinović

14:50 Iznos prisutnih vjerovnika s tražbinama s pravom glasa za glasovanje iznosi 31,8 mijarde kuna. Iznos ukupnih tražbina s pravom glasa iznosi 33,7 mijarde kuna.

14:03 Ispred dvorane Dražen Petrović u Vijestima Nove TV u 14 sati javio se reporter Mislav Bago.

"Uskoro se očekuje glasanje vjerovnika putem aplikacije. Nagodba nakon nekoliko dana postoje pravomoćna te Agrokor dobiva nove vlasnike. Ključnu ulogu, naravno, imat će ruske banke te država više neće imati ništa s Agrokorom. Nakon nagodbe Todorić  više neće biti vlasnik Agrokora, a ironično, sve završava, tamo gdje je i počelo – u Ciboninom neboderu", izvijestio je Bago. 

13:39 - Svi prisutni vjerovnici s osporenim tražbinama dobili su pravo glasa za nagodbu u Agrokoru, nakon prve faze glasanja.

13:30 - Utvrđeno je da je na ročistu 450 vjerovnika i opunomoćenika, od kojih neki zastupaju i do 100 vjerovnika, javlja Josipa Krajinović, reporterka Dnevnika Nove TV. Uskoro bi trebali biti poznati prvi rezultati glasanja.

13:12 - Sutkinja se vratila s pauze i počinje glasovanje za osporene tražbine.

Podsjetimo, na ročištu će se glasat u dvije faze: u prvoj će se odlučivati o odobravanju prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a u drugoj će vjerovnici odlučivati o samoj nagodbi. Glasat će se uz pomoć mobilne aplikacije, koju je Agrokor razvio posebno za ovu svrhu.

 

Bez rasprave

Oko 11 sati počelo je ročište u Ciboni, a na početku ročišta sutkinja je objasnila kako je riječ o nagodbi zbog čega neće biti rasprave.

Rekla je i kako po njenom mišljenju neki vjerovnici nisi imali sva prava.

Nakon što su se zastupnici vjerovnika javili s prigovorima, sutkinja je odredila pauzu kako bi provjerila o čemu se radi.

U Ciboni je registrirano 248 vjerovnika i opunomoćenika koji vjerojatno zastupaju više vjerovnika. Iznos prisutnih nenamirenih tražbina s pravom glasa je 23,3 milijarde.

Tamo je i odvjetnik Ivice Todorića i očekuje se njegov potez na ročištu za nagodbu.

Kako javlja reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović koja prati razvoj situacije u Ciboni, uz izvanrednu upravu Agrokora su i predstavnici Sberbanka.

Marica Vidaković dolazeći na ročište rekla je kako će "biti vedro". "Bit će sve ok. Ono što se trebalo desiti već se desilo. Mi smo svoje ispregovarali, danas je samo tehničko glasovanje", rekla je.

"Naš je stav da ova nagodba neće opstati i mi ćemo je i danas pokušati osporiti", rekao je za N1 član međunarodnog odvjetničkog tima Ivice Todorića, Veljko Tomanović.

Iz Adris grupe poručili su u srijedu kako "ostaju kod svih argumenata koje su iznijeli u javnosti i zbog kojih nisu podržali nagodbu vjerovnika".

"Ostajemo kod svih argumenata koje smo iznijeli u javnosti i zbog kojih nismo podržali nagodbu vjerovnika", dodali su.

Na ročiste u Ciboni su pozvani svi vjerovnici, pri čemu ukupno 3069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasati, a došlo je njih nekoliko stotina.

I ministar uprave Lovro Kuščević danas je nakon sjednice užeg kabineta Vlade komentirao predstojeće glasanje vjerovnika o nagodbi za Agrokor.

"Proces nagodbe nije kontaminiran, dapače, ovo je povijesna odluka, ovo je odluka desetljeća", kazao je Kuščević i dometnuo kako smatra da je napravljen dobar posao.

"Vjerujem da će nagodba biti postignuta", rekao je potom, a na pitanje ima li Vlada plan B ako nagodba ipak ne uspije, odgovorio je: "Naravno da Vlada ima i plan B i plan C, ali vjerujem da će nagodba biti postignuta i da oni neće biti aktivirani", kazao je.

Dosad nezabilježeno ročište u povijesti hrvatskog sudstva

Najveće, dosad nezabilježeno ročište u povijesti hrvatskog sudstva jest ono o nagodbi za Agrokor, na koje su pozvani svi vjerovnici koncerna, a ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasovati. Održava se u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu.

Podsjetimo, ukupan iznos utvrđenih tražbina na dan 29. lipnja 2018. je 42,64 milijarde kuna. Ako to umanjimo za tražbine između tvrtki koncerna te one koje su namirene, dolazimo do iznosa od 25,2 milijarde kuna. Nadalje, tu su i osporene tražbine, za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa, a iznose oko 12,1 milijardu kuna.

Kako će teći glasanje?

Glasat će se u dvije faze: u prvoj će se odlučivati o odobravanju prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a u drugoj će vjerovnici odlučivati o samoj nagodbi. Glasat će se uz pomoć mobilne aplikacije, koju je Agrokor razvio posebno za ovu svrhu.

Ako se ročište ne dovrši u srijedu, Trgovački sud otvorio je mogućnost da se ono nastavi dan kasnije, ili pak u petak.

Kako je u javljanju uživo u Dnevnik Nove TV kazao reporter Andrija Jarak, pravila koja vrijede u Ciboni jednaka su onima koja uobičajeno vrijede na sudu. "U dvoranu se neće moći ući bez narukvice, koja nije bitna samo iz sigurnosnih razloga. Na njoj će biti ime i prezime osobe koja ju nosi, a nakon što ju dobije će s njom dobiti i korisničko ime i lozinku s kojima će se prijavljivati u sustav uz pomoć kojeg će se održati glasovanje. Nakon što sutkinja kaže da je glasovanje otvoreno, svi će unijeti korisničko ime i lozinku te glasovati", kazao je Jarak.

Što ako nagodba propadne?

Da bi nagodba bila pravno valjana potrebno je da je prihvati dovoljan broj vjerovnika da se osigura 66,6 posto ukupnih tražbina. Ako se to ne dogodi, to bi sukladno zakonu značilo da Agrokor odlazi u stečaj.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u utorak je u gostovanju u Dnevniku Nove TV na pitanje reporterke Sabine Tandara Knezović što će vladajući učiniti ako nagodba propadne, kazao: "Sve će se to riješiti ako do nagodbe dođe. Ako ne, morat ćemo napraviti hitni sastanak koalicijske većine i vidjeti koje su daljnje mjere. Ali mislim da će do nagodbe doći, zašto ne. Perspektiva razvoja Agrokora i u novom vlasništvu ipak donosi puno više prednosti nego stečaj".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene