Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Berba jesenskih plodova

Iznimno plodna godina: Iako ih ima u cijeloj Hrvatskoj, na uvoz je potrošeno 8 milijuna eura

Sezona jabuka u punom jeku (Foto: Dnevnik.hr)
Sezona jabuka u punom jeku (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Sezona jabuka u punom jeku (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Godina je u Kupskoj dolini bila iznimno dobra pa su grane stabala od silnog uroda čak i popucale. Ipak, poražavajući su podaci da, iako jabuka ima u cijeloj Hrvatskoj, ovo ukusno i zdravo voće još uvijek više uvozimo nego izvozimo.

Vrijedne ruke goranskih mališana beru jesenske plodove iz vrta svoje škole. U njima će ove zime uživati i njihovi vršnjaci iz cijele županije. ''Posjećuju nas učenici osnovnih škola i vrtićanci. Beru jabuke I nose ih svojim školama i kućama'', ispričala je voditeljica učeničke zadruge Sara Kordiš.

Pročitajte i ovo Vodostaj Korane Visoki vodostaji U Karlovcu izvanredne mjere obrane od poplava, zatvorene neke ceste Ivan Brozović Drama na rijeci Dramatična akcija spašavanja migranata iz Kupe: "Intervencija je bila dosta zahtjevna zbog visokog vodostaja rijeke i niske temperature"

Stabla diljem Kupske doline ove su godine puna jabuka. Unatoč svemu, iz Hrvatske je u prvih šest mjeseci ove godine izvezeno više od 3.500 tona jabuka, a uvezeno više od 12.000 tona, što premašuje iznos od 8 milijuna eura.

Ovisno o sorti, cijene po kilogramu su od 4 i pol pa sve do 6 i pol kuna. Kupci ipak kvalitetu prepoznaju, ali i cijene. Nešpricane jabuke, bez straha se jedu svježe ili se od njih pravi prirodni mošt. A neizostavan su dodatak i domaćih kolača.

Zato je prava šteta što takvo blago prirode uvozimo, a svima nam je na dohvat ruke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene