Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastu tenzije

Nova provokacija u Rijeci: Policija uhitila još dvojicu Talijana koji su htjeli razviti zastavu Kraljevine Italije

Postavljen kip Gabrieleu D\'Annunziju u Trstu (Foto: Facebook/ Roberto Dipiazza) - 1
Postavljen kip Gabrieleu D\'Annunziju u Trstu (Foto: Facebook/ Roberto Dipiazza) - 1 Facebook/ Roberto Dipiazza
Aktualno Galerija Postavljen kip Gabrieleu D\'Annunziju u Trstu (Foto: Facebook/ Roberto Dipiazza) - 1 Postavljen kip Gabrieleu D\'Annunziju u Trstu (Foto: Facebook/ Roberto Dipiazza) - 1 Foto: Facebook/ Roberto Dipiazza Postavljen kip Gabrieleu D\'Annunziju u Trstu (Foto: Facebook/ Roberto Dipiazza) - 2 Postavljen kip Gabrieleu D\'Annunziju u Trstu (Foto: Facebook/ Roberto Dipiazza) - 2 Foto: Facebook/ Roberto Dipiazza Postavljen kip Gabrieleu D\'Annunziju u Trstu (Foto: Facebook/ Roberto Dipiazza) - 3 Postavljen kip Gabrieleu D\'Annunziju u Trstu (Foto: Facebook/ Roberto Dipiazza) - 3 Foto: Facebook/ Roberto Dipiazza Postavljen kip Gabrieleu D\'Annunziju u Trstu (Foto: Facebook/ Roberto Dipiazza) - 4 Postavljen kip Gabrieleu D\'Annunziju u Trstu (Foto: Facebook/ Roberto Dipiazza) - 4 Foto: Facebook/ Roberto Dipiazza +1 Na Guvernerovoj palači osvanula talijanska zastava (Foto: Dnevnik.hr/Cristiano Puglisi) Galerija 1/6 >>
U Rijeci su nepoznati počinitelji u srijedu tijekom noći objesili zastavu Kraljevine Italije na Guvernerovu palaču. Za njima se traga, ali su četvorica Talijana spriječena u namjeri izazivanja incidenta. Istovremeno, zbog podizanja spomenika u Trstu Gabrieleu D'Annunziju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Italiji je poslalo prosvjednu notu, a oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Jutros oko 6:45 policija je zaprimila dojavu da je na ogradi Guvernerove palače u Rijeci izvješena talijanska zastava. Policija je odmah izišla na teren i pronašla povijesnu zastavu Kraljevine Italije te nekoliko letaka. Pronađene predmete policija je izuzela, a u tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska osoba koje su izvjesile navedenu zastavu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti"

PU primorsko-goranska izvijestila je i da je jutros ispred Guvernerove palače zatekla dvojicu talijanskih državljana (19 i 20 godina) s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija. Obojica su privedena i sankcionirana temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Na taj su način osobe spriječili u daljnjoj namjeri.

Policija je kasnije tijekom dana ulovila još dvojicu Talijana (19 i 55 godina) i kod njih također pronašla povijesnu zastavu Kraljevine Italije. Dvojicu muškaraca riječka je policija spriječila u namjeri isticanja te zastave i privela ih u služene prostorije.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

 


Ovaj se incident dogodio na stotu godišnjicu okupacije Rijeke koja se obilježava 12. rujna. Tog je datuma prije sto godina talijanski začetnik fašizma Gabriele D'Annunzio, na poziv riječkih iredentista, sa svojim paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku, potom proglasio vlastitu nezavisnu državu pod nazivom Talijanska uprava za Kvarner.

Guvernerova palača, danas Pomorski i povijesni muzej u kojem se postavlja izložba, bila je njegova rezidencija. Iako D'Annunzio s Trstom nema dodirnih točaka, tamošnje gradske vlasti izdvojile su 340 tisuća eura za izložbu njegovih osobnih stvari u toj galeriji, a u Trstu mu je u četvrtak postavljen i spomenik. ''Dobro došao natrag u Trst, Gabriele D'Annunzio'', napisao je uz fotografije postavljanja spomenika gradonačelnik Trsta Roberto Dipiazza.

Documenta osudila postavljanje zastave

Postavljanje zastave Kraljevine Italije na Guvernerovu palaču osudio je Centar za suočavanje s prošlošću Documenta.

"Iako je riječ o kompleksnoj povijesnoj figuri, važno je istaknuti da se D'Annunzija danas koristi kao simbol suvremenog talijanskog nacionalizma i neofašizma. Stoga osuđujemo noćašnje postavljanje zastave Kraljevine Italije na Guvernerovu palaču u Rijeci, kao i druge suvremene manifestacije talijanskog nacionalizma kojima smo u zadnje vrijeme svjedočili, a na neke i reagirali", priopćila je Documenta.

Pritom ističe da D'Annunzijev pohod predstavlja simbolički početak talijanske vladavine u Rijeci i ideološki motiviranog nasilja talijanskih (proto)fašista koje je okončano tek kapitualcijom Italije 1943. godine, odnosno oslobođenjem Rijeke od njemačke okupacije u svibnju 1945. godine.

Documenta navodi da definiranje povezanosti D'Annunzija i fašizma nije jednostavno jer, iako su njegova razmišljanja i postupci doprinijeli formiranju fašističke ideologije, važno je promatrati ih u povijesnom kontekstu u kojem su se dogodili.

Ministarstvo osuđuje podizanje spomenika

Podizanje spomenika najoštrije je osudilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. ''Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske svoje je nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem danas prenijelo talijanskoj strani uručivši veleposlaniku Talijanske Republike prosvjednu notu'', stoji u priopćenju MVEP-a.

Oglasila se i Predsjednica

Na Twitteru se o toj temi oglasila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nazvavši spomenik D'Annunziju neprihvatljivim.

''Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi.
Hrvatsko-talijanska suradnja danas temelji se na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora'', poručila je šefica države. (V.P./Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene