Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na Gornji grad podzemnim tunelom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stići pješice od Mesničke do Radićeve ulice za tri i pol minute i to kroz muzej većini Zagrepčana zvuči kao znanstvena fantastika. No arhitektica Neda Cilinger ima ideju kojom će ta 'misija' biti moguća.

Njezin Tunel osjeta Centar Grič omogućit će prolazak upravo takvim, filmskim prizorima. Uređivanje tunela u planu je za sredinu iduće godine, a projekt je najavio gradonačelnik Milan Bandić. 

Pročitajte i ovo Prizori iz tunela Na dubini od 20 metara VIDEO Izraelski vojnici upali u Hamasov tunel, snimili potresne scene: "Zabilježite ovo prije nego što sve raznesemo" Slika nije dostupna Kod tunela Grič Detalji teške nesreće na A1: 'Mehanizam nesreće tek treba rasvijetliti, veoma je složen'

Zapušteno sklonište sagrađeno tijekom Drugog svjetskog rata, ispod južnih bedema Gornjega grada, postat će muzej osjeta, jedinstven u svijetu, a prvi put, nakon šezdeset godina grički će tunel postati pješačka zona.

Neda Cilinger projekt je pripremala tri godine. Institut građevinarstva Hrvatske prema narudžbi grada do prosinca mora razraditi projekt sanacije koja će trajati najmanje dvije godine. Toliko je vremena potrebno za obnavljanje podzemnih hodnika koji povezuju Radićevu 19 s Mesničkom 12, te četiri hodnika koji izlaze u Ilici 3, 28 i 30 te u Tomićevoj 6.

'Nakon uređenja partera, zidova, hidroizolacije, električnih instalacija, sanitarnih čvorova postavit će se umjetničke instalacije i svjetlosni efekti koje će posjetitelji osim gledanja moći slušati, mirisati, dodirivati, a bit će, izrađeni od kamena, pijeska, drva i šljunka. Videoekrani i hologrami 24 sata će prikazivati razne filmove o prošlosti i sadašnjosti grada,' kaže Neda Cilinger. 

Grad kao vlasnik prostora, te Gradski ured za kulturu u suradnji s Arhitektonskim fakultetom i Gradskim uredom za prostorno uređenje, projekt Tunel osjeta Centar Grič nominirali su na natječaju ESC, CARDS 2004 i on je izabran kao strateški važan projekt za Zagreb te je ušao u program PHARE 2005. ESC. Autorica očekuje kako će iz tih europskih fondova dobiti milijun eura, a barem još toliko za preuređenje tunela trebao bi platiti grad.

U planu je i gradnja dvaju staklenih dizala, koji će uz novu podzemnu garažu na Tuškancu djelomično riješiti promet u arhitektonsko najvrednijem dijelu grada. Invalidi u kolicima tako će prvi put moći samostalno doći na Gornji grad. 

Neda Clilinger u sklopu projekta predlaže i gradnju podzemne multimedijske dvorane na tri etaže. Na 4500 četvornih metara dvorane organizirale bi se izložbe, koncerti i druga kulturna događanja, a grad bi dobio suvremeni muzejski prostor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene