Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

ISTRAGA PROTIV DEVET OSOBA

MUP objavio detalje uhićenja u vrhu splitske policije: Načelnik preminulim osobama izdavao upozorenja da spasi poznanike od kazne

MUP je objavio detalje o uhićenju i istrazi protiv devet osoba na splitskom području. Neki od uhićenih su i službenici te ravnatelj u PU splitsko-dalmatinskoj.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je detalje akcije u vrhu splitske policije. Dva načelnika uhićena su u srijedu rano ujutro, a kako javlja reporter Ivan Kaštelan, USKOK za njih nije zatražio istražni zatvor. 

MUP u priopćenju navodi kako je provedeno kriminalističko istraživanje nad devet osoba u dobi od 28, 30, 36, 41, 55, 56, 57, 59 i 66 godina od kojih su trojica policijski službenici PU splitsko-dalmatinske, "a dvojica su do sad bila na rukovodećim mjestima".

Sumnja se da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja zlouporabu položaja i ovlasti, navode iz MUP-a.

Kako navode iz policije, sumnja se da je od veljače 2020. do studenog 2021. godine, 57-godišnjak kao načelnik policijske postaje u PU splitsko-dalmatinskoj, sukladno traženju 55-godišnjeg policijskog službenika te ostalih osumnjičenih da se njima i njima bliskim osobama ne evidentira počinjenje prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i da ne budu sankcionirani za te prekršaje i u namjeri da im pribavi nepripadajuću korist u vidu nesankcioniranja za počinjene prekršaje, koristeći se svojim ovlaštenjem za rad u Informacijskom sustavu MUP-a obavljao uvide u podatke ispunjavaju li osumnjičeni i njima bliske osobe uvjete za izdavanje mjera upozorenja.

"Nakon što bi utvrdio da ne ispunjavaju te uvjete za upozorenja, pretraživao je podatke i pronalazio osobne podatke njima bliskih osoba i poznanika, a koji ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja i osobe koje su se odselile iz Hrvatske i u Hrvatskoj nemaju prijavljeno prebivalište i koje su nakon počinjenja prekršaja preminule, a zatim, iako je znao da te osobe nisu počinitelji prekršaja, nalagao je stručnoj referentici za prekršajni postupak i administrativnoj referentici policijske postaje da obrasce dostavljene počiniteljima prekršaja s obavijesti o počinjenom prekršaju ispune podacima tih osoba, te ujedno upućivao i počinitelje prekršaja da u dostavljene im obrasce upišu imena njima bliskih osoba za koje je prethodno provjerio ispunjavaju li uvjete za izdavanje mjere upozorenja, kao i osobe koje su se odselile te u RH nemaju prijavljeno prebivalište i koje su nakon počinjenja prekršaja preminule. Nakon toga je davao upute da se na ime tih osoba sačini i izda pisano upozorenje i vlastoručno potpisivao ta upozorenja, a za preminule osobe da se obustavi postupak", naveli su iz policije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna neće u istražni zatvor Sud nije prihvatio prijedlog USKOK-a: Zlatko Pinjuh branit će se sa slobode, određene mu mjere opreza

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna našli ih na snimkama Uhićenja u vrhu splitske policije: Razotkrili ih tajno snimani razgovori Josipe Rimac

Zatim, osumnjičeni 55-godišnjak je od ožujka 2020. do kraja svibnja 2021. godine, znajući da su podaci prikupljeni tijekom izvida tajni obavljao uvid u sustav i podatke o izvidima koje su provodile i druge ustrojstvene jedinice splitske policije te podatke o rezultatima policijskih mjera i radnji nad osobama na koje se odnose te mjere i radnje i podatke o njihovom identitetu, novinaru jednog dnevnog lista dostavljao te podatke koje su mu nedostupni kao neovlaštenoj osobi, a na temelju kojih je novinar pisao i objavljivao opsežne i detaljne novinske članke o osobama protiv kojih se provode policijske mjere i radnje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su dostavili kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a prvoosumnjičenog i drugoosumnjičenog su predali pritvorskom nadzorniku.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene