Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"oglušuju se na zahtjeve građana"

Most odbio HDZ-ov poziv: "Oni koji odu na takav razgovor kvalificiraju se kao hijene"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub Mosta u Hrvatskom saboru odbio je poziv HDZ-a da se razgovara o promjenama Ustava vezanima za referendum, a predsjednik Mosta Božo Petrov zapitao se nije li oksimoron o tome razgovarati s, kako je rekao, "lopovima koji su ukrali referendum".

“Zar nije oksimoron ići sjesti razgovarati s lopovima o poštenom pristupu? Ići razgovarati s HDZ-om oko navodno pravednijeg referenduma kada su ti isti ukrali referendum prije mjesec dana”, izjavio je Božo Petrov u Saboru.

Pročitajte i ovo Preminuo Ivo Jelić Ivo Jelić Preminuo bivši saborski zastupnik i prvi predsjednik HDZ-a u Dubrovniku Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine

Predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić pozvao je oporbene klubove u Saboru da se odazovu tim razgovorima, no iz kluba Mosta to su odbili. Petrov je optužio HDZ da je stranka koja je u zadnjih 10 godina "ukrala dva referenduma", te se zapitao kako su oni sada promotori zaštite referenduma.

“Ovo je nemoralna ponuda koju mi s gnušanjem odbacujemo, a oni koji pristaju na tu nemoralnu ponudu i odu na te razgovore, mislim da se politički potpuno diskvalificiraju”, poručio je nezavisni zastupnik Nino Raspudić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna moglo se povući više novca iz EU-a Saborska oporba oštro: "Katastrofalne posljedice tuče mogle su se spriječiti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UOČI SJEDNICE HDZ-A Bačić o referendumu: "Cilj nam je urediti nešto što do sada nije bilo uređeno"

"To je cinizam"

Poziv na raspravu o ustavnim promjenama nazvao je ciničnim, a situaciju u kojoj HDZ poziva na te razgovore usporedio je sa situacijom “da lisica poziva na razgovor o boljim modalitetima zaštite pilića”. “Oni koji odu na takav razgovor se kvalificiraju kao hijene”, izjavio je Raspudić.

Nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić istaknula je da, sudeći prema ranijim raspravama u Saboru, HDZ želi dati svu moć referendumskog izjašnjavanja u ruke Ustavnog suda. No, napomenula je da je taj isti sud zaključio “da su građani potkapacitirani da bi se mogli izjašnjavati na referendumu”, a da HDZ tako želi uništiti ključni demokratski alat u društvu - referendumsko izjašnjavanje.

"Prijedlog je neprihvatljiv"

“I dolazimo do ključnog prijedloga koji nije samo sporan, nego je neprihvatljiv, a praktično i neizvediv, da Ustavni sud unaprijed odlučuje o nekoj inicijativi, odnosno o referendumskom pitanju”, istaknula je Selak Raspudić.

Smatra da bi mudra vlast, nakon što je vidjela koliku volju građani hrvatske imaju za referendumskih izjašnjavanjem, da su u zimskim uvjetima njih 400 tisuća dali potpis da se promijeni način odlučivanja u pandemiji, sama shvatila poruku svojih građana i izvela potrebne promjene. No, poručila je da se ova vlast "ne samo oglušuje na zahtjeve građana, nego pokušava kreirati društvenu i pravnu atmosferu da se oni nikada ne bi čuli".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene