Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna odluka suda

Iz MORH-a se oglasili o presudi po kojoj moraju platiti 10.000 kuna vojniku kojeg je maltretirao zapovjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepravomoćnom odlukom Općinskog suda u Splitu djelatniku Hrvatske vojske i pripadniku jedinice Vukovi, 30-godišnjem Anti J., Ministarstvo obrane mora isplatiti 10.000 kuna odštete zbog pretrpljene ozljede koja je bila posljedica maltretiranja i kazne.

Tijekom vježbe na vojnom poligonu Bralovac u Kninu, vojnik Ante J. (30) doživio je ozljedu nakon što mu je zapovjednik naredio seriju od više stotina sklekova i čučnjeva iz, kako je rekao sudu, čista mira i bez povoda. Vojniku Anti napukao je bedreni mišić dok je pokušavao napraviti dodatnih 950 čučnjeva zaredom po kazni zapovjednika.

Pročitajte i ovo Ilustracija vozača dostave Stravičan slučaj Dostavljačica pizze odgrizla prst mušteriji: "Pokušao sam se osloboditi, ali..." Dvojica sačekala muškaraca ispred stana i pretukla ga užas u Velikoj Gorici Sačekali ga ispred stana i brutalno pretukli: Udarali ga nogama i šakama, lupali pištoljem

Tome je prethodila višednevna tjelesna tortura u kojoj je vojnik morao dvaput dnevno napraviti serije od 500 sklekova.

"Ovaj se događaj, kad sam se ozlijedio, dogodio 20. veljače 2016. godine, kada smo bili na terenu u Kninu, te mi je tada u dva navrata zapovjedio da moram napraviti dva puta po 500 sklekova u četiri dana, a u svoju je teku zapisivao kako to izvršavam", rekao je vojnik Ante sudu tijekom svjedočenja još u svibnju 2018. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je izvršio četverodnevnu kaznu, morao je po naredbi zapovjednika Dražena H. napraviti još 500 sklekova, no on je uspio napraviti njih 50 prije negoli ga je zaboljela ruka.

"Sklekove sam zamijenio čučnjevima i morao sam napraviti 950 čučnjeva umjesto sklekova", rekao je. No zapovjednik mu je ponudio da teret prebaci i na kolege u desetini, što je vojnik odbio. Zapovjednik mu je ponudio poštedu i ako mu ovaj donese dvije ili tri boce pelinkovca, na što vojnik isto tako nije pristao.

Tad je uslijedio bizaran prizor, u kojem je dotični zapovjednik otišao po laptop te vojniku Anti na njemu pustio pornofilmić i rekao mu da će mu netko drugi tako zadovoljavati suprugu dok on bude na terenu.

"Ja sam, usprkos svemu tome, i dalje radio čučnjeve i nakon 250 odrađenih sam pao na pod jer me jako zaboljelo", rekao je vojnik.

U stacionaru je njegov zapovjednik liječnici rekao da je riječ o grču u nozi, no kad nisu pomogle tablete ni istezanja, na hitnoj u Kninu je otkriveno da mu je napukao bedreni mišić. Neposredno prije odlaska na hitnu njegov poručnik ukinuo mu je poštedu uz obrazloženje da je mlad i da može stajati i na drugoj nozi.

Priču vojnika Ante potvrdila su još trojica svjedoka i njegovih kolega, a sutkinja je svjedočenja uvažila i presudila da mu se mora platiti odšteta u visini od 10.000 kuna plus kamate. Vojnik je u tužbi tražio da mu se plati 20.000 kuna odštete.

Ante J. zaposlen je u Hrvatskoj vojsci još od prosinca 2011. godine, a za svojeg zapovjednika Dražena H. kaže da ga je maltretirao pune dvije godine, odnosno od veljače 2016. godine.

MORH o presudi: "To je izoliran slučaj, takvo ponašanje osuđujemo, a zapovjednik je već sankcioniran"

Nepravomoćnu presudu komentirao je i MORH službenim priopćenjem.

"Prije svega, ističemo kako Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska, bez iznimke, sankcioniraju svaki stegovni prekršaj i ponašanje izvan okvira dosljednog poštivanja zakona, normi i pravila.

Konkretno, u ovom slučaju iz 2016. godine odmah po saznanjima nadređenih, protiv pripadnika Hrvatske vojske koji je obnašao dužnost zapovjednika skupine poduzete su mjere u skladu sa zakonskim odredbama te je sankcioniran. Proveden je stegovni postupak i navedeni je kažnjen za stegovni prijestup stegovnom kaznom te je iste godine napustio djelatnu vojnu službu.

Napominjemo kako je riječ o izdvojenom slučaju kršenja primjerenog vojničkog ponašanja pojedinca te takvo ponašanje smatramo nedopustivim i osuđujemo", stoji u navedenom priopćenju.

Aktualno "Teško nam je, bilo bi lakše da pomogne vojska. Nasip će izdržati, a vodostaj mora pasti. Mora, za našu dušu!" Mrežnički Varoš (Foto: Dnevnik.hr) Mrežnički Varoš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mrežnički Varoš (Foto: Dnevnik.hr) Mrežnički Varoš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mrežnički Varoš (Foto: Dnevnik.hr) Mrežnički Varoš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Obrana ugroženih područja od poplava (Foto: Dnevnik Nove TV) Hrvatska "Teško nam je, bilo bi lakše da pomogne vojska. Nasip će izdržati, a vodostaj mora pasti. Mora, za našu dušu!" 1/4 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene