Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi skrivaju arsenale

Mogli su naoružati malu vojsku: Rekordnu količinu oružja zaplijenili kod Siska, automatske puške čest ulov

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapljene oružja u Hrvatskoj nisu rijetke, a jedna od najvećih zabilježena je u srpnju ove godine. Kod 61-godišnjaka s područja Sisačko-moslavačke županije pronađeno je, međuostalim, više od 40 raznih pušaka i nekoliko strojnica.

Ravnatelj policije Nikola Milina u utorak ujutro rekao je kako je prilikom pretrage kuće napadača s Markova trga pronađena veća količina oružja i streljiva koje se ne može legalno posjedovati. Već jučer nakon napada na policajca govorilo se kako je 22-godišnjak pred Vladom zapucao iz automatske puške, tzv. kalašnjikova, koja je inače vojno oružje i ne može se legalno imati u kućnoj zbirci.

Pročitajte i ovo Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu" Ilustracija Pomoć Ukrajini Šef NATO-a upozorio: "Bila bi povijesna pogreška dopustiti Putinu da prevlada. To bi bilo opasno za sve nas"

Policija je jutros izvijestila da su pronađene pronađene dvije puške s optičkim ciljnicima i prigušivačem te 1169 komada raznog streljiva.

U Slavoniji zaplijenili puške, mine, bombe, pa i TNT

Zapljene oružja zaostalog iz Domovinskog rata u Hrvatskoj nisu rijetke i policija svako toliko izvještava kako je netko dobrovoljno predao određenu količinu. No više je onog koje je zaplijenjeno, a u više navrata bila je riječ o cijelim arsenalima. 

Jedna od rekordnih zapljena u posljednjih nekoliko godina zabilježena je u sklopu akcije TELUM, u kojoj su sudjelovali policajci triju policijskih uprava istočne Hrvatske. Sredinom 2018. pretresli su 32 lokacije i pronašli tri automatske puške, pet pušaka M48, jednu puškostrojnicu, strojnicu, malokalibarsku pušku nepoznate marke, dva prigušivača za pušku, 10 ručnih bombi, 10 upaljača za bombe, četiri tromblonsko-trenutne mine, 1,2 kg TNT-a, 9054 komada različitog streljiva te više komada različitih dijelova vatrenog oružja.

U rujnu iste godine sisačka policija kod 35-godišnjaka je pronašla i oduzela također zavidan arsenal: u njegovu automobilu pronađeni su revolver i kubura ručne izrade, a u kući tri prepravljena plinska revolvera, tri prepravljena plinska pištolja, dvije automatske puške, četiri prigušivača, tri kratke strojnice, dvije prerađene kratke strojnice, prepravljeni plinski pištolj, puška s užlijebljenom cijevi, dvije sačmarice, pištolj, kubura ručne izrade, 6125 komada raznog streljiva, patrona i inicijalnih kapisla te više komada raznih dijelova namijenjenih proizvodnji oružja, cijevi, dijelova zatvarača i mehanizama za okidanje.

Kod mladića na Korčuli našli više automatskih pušaka

U studenom 2019. s ogromnom količinom oružja pala su i četvorica muškaraca koje je istraživala zadarska policija. Policija je pretražila domove i druge prostore kojima se koriste, automobile i plovila, te pronašla veću količina streljiva vojnog podrijetla kalibra 5,56 x 45 mm - ukupno 6593 komada, 31 komad streljiva kalibra 12,7 50 BMG, 908 komada streljiva vojnog podrijetla kalibra 7,62 mm, 416 komada streljiva kalibra 7,9 mm, također vojnog podrijetla, te više spremnika za streljivo koji primaju veći broj naboja nego što je to dopušteno temeljem Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Nekoliko tjedana kasnije PU dubrovačko-neretvanska je pretragom objekata i vozila kojima su se koristili 21-godišnjak i 23-godišnjak pronašla veću količinu nedopuštenog oružja i eksploziva. Bile su tu i dvije automatske puške M-70 s pripadajućom opremom, automatska puška (kopija AK-74) s rezervnim spremnicima i poluautomatska puška M 59/66 vojnog porijekla.

Zapljena za anale: Rekordna količina oružja oduzeta 61-godišnjaku

Sisačka policija u srpnju ove godine oduzela je najveću količinu dosad. Kod 61-godišnjeg muškarca, koji je zbog nevjerojatnog arsenala zaradio kaznenu prijavu, pronađena je 41 puška s užlijebljenom i glatkom cijevi vojnog i lovačkog porijekla, dvije vojne strojnice, dvije vojne automatske puške, devet pištolja, pet zračnih pušaka te 92 komada raznih spremnika za vatrena oružja. Pronađeno je i 76 komada sastavnih dijelova vatrenog oružja (zatvarači, mehanizmi za okidanje i slično), 49 cijevi za puške vojnog i lovačkog porijekla te 21 rukohvat za vojne i lovačke puške.

Muškarac je kod sebe imao i devet tromblonskih nastavaka, tri prigušivača za puške, 38 detonatorskih kapisli, 14 ručnih bombi, sedam topničkih granata, šest trotilskih metaka, 15 metara sporogorećeg štapina, dvije rasprskavajuće mine, po jedan ručni raketni bacač, vježbovni upaljač za protuoklopnu magnetnu minu, inicijalni detonatorski upaljač i upaljač za ručnu bombu te 12.597 komada raznog vojnog i lovačkog streljiva.

Prije nepuna dva mjeseca kod 23-godišnjeg mladića u Borovu kod Vukovara pronađene su ručne bombe, ilegalno oružje i policijska oprema. Bilo je tu više od 500 komada streljiva za vojno automatsko oružje, ali i bajunete vojničke puške koje se ne mogu legalno posjedovati.

Radili očevid zbog nesreće pa našli ilegalnu pušku i arsenal

Požeško-slavonska policija izvijestila je jutros kako je završila krim istraživanje nad 65-godišnjakom s područja Pakraca koji je protekle nedjelje u mjestu Dragović, vozeći pod utjecajem alkohola, automobilom sletio u kanal.

Policija je prilikom očevida u vozilu pronašla streljivo i dvije puške, od kojih za jednu nije imao dozvolu. Potom su mu pretražili i kuću i pronašli: puškomitraljez, dvije automatske puške, nosač cijevi puškomitraljeza, prepravljenu pušku, dva komada zaštitnih usta cijevi poluautomatske puške, tri spremnika, ručno rađenu kuburu, tri koluta detonirajućeg štapina, uređaj za punjenje redenika za puškomitraljez, nastavak za izbacivanje ručne obrambene bombe i 765 komada streljiva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene