Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A sve plaćaju porezni obveznici

Razvikane afere bez velikih rezultata: Mnogi zvučni slučajevi hrvatskog pravosuđa još nisu dobili sudski epilog

Zvučni slučajevi hrvatskog pravosuđa (Foto: Dnevnik.hr)
Zvučni slučajevi hrvatskog pravosuđa (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Zvučni slučajevi hrvatskog pravosuđa (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Važnih presuda koje se tiču korupcijskih afera gotovo da nema. Veliki i zvučni slučajevi – na kojima su policija, tužiteljstvo i na kraju sud pokazivali borbu protiv korupcije – nisu dočekali svoj pravomoćni sudski epilog. Posljednji su primjer suđenja protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Slučajevi nekih od najspektakularnijih korupcijskih afera bili su razvikani, ali su krajnji rezultati sramežljivi. Primjer je toga slučaj Ivana Gotovca, kojemu se 10 godina sudilo za Mali maestro, poznatiji kao slučaj peka. Sve tri presude ukinuo je Vrhovni sud, na čijoj je adresi i četvrta, oslobađajuća presuda.

Pročitajte i ovo Uskok, ilustracija - 2 USKOK u akciji Ministra iznenadilo uhićenje, čekaju se i detalji uloge bivše HDZ-ove uzdanice. Oglasila se glavna državna odvjetnica: "Pitanje je kud će istraga dovesti" Ilustracija Doznaje Dnevnik Nove TV Predstavnica prvostupanjskih sudaca demantirala da je postignut dogovor o rastu plaća: "Dogovorili smo se samo o nastavku pregovora"

S pravosuđem se još uvijek bori i Ivo Sanader, čije su muke počele nakon odlaska s mjesta premijera. Doduše, i drugi zvučni slučajevi, poput slučaja Nadana Vidoševića, još nisu dočekali pravomoćni epilog.

Dodjeljivanje krivice za ovo stanje ovisit će o osobi koju pitate. Međutim, nitko ne želi preuzeti odgovornost, a te dugotrajne postupke na kraju plaćaju porezni obveznici.

Sudac Krešimir Devčić htio bi postrožiti rokove na višem sudu. Dio kritika odbacuje i tvrdi da su zanemareni manji slučajevi.

"Velik broj drugih predmeta rješava se u zakonskim rokovima. Događa se, nažalost, da u ranoj fazi postupka moramo čekati da optužnica postane pravomoćna i do toga prođe godina, dvije", rekao je Krešimir Devčić, sudac Županijskog suda u Zagrebu.

Troši se i vrijeme i novac.

"Tri, četiri optuženika, uz odvjetnike, tri suca u uskočkim predmetima, Državno odvjetništvo. Kad saberemo godišnje plaće, broj ročišnih dana, kojih može biti i desetak godišnje, odmah će se cifra popeti na pola milijuna kuna, i to samo za godinu dana", rekao je odvjetnik Branko Šerić.

Istovremeno, sinonimi za hrvatsko pravosuđe postali su sinkopa Tomislava Horvatinčića i lajanje psa Mede.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene