Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

"Podatak je klasificiran"

Misterij pada drona u Zagrebu: "Zna se otkud je došao i pretpostavlja se tko ga je lansirao, ali..."

Aktualno Galerija Misterij oko drona - 1 Misterij oko drona - 1 Foto: DNEVNIK.hr Misterij oko drona - 2 Misterij oko drona - 2 Foto: DNEVNIK.hr Misterij oko drona - 3 Misterij oko drona - 3 Foto: DNEVNIK.hr Misterij oko drona - 4 Misterij oko drona - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Misterij oko drona - 5 Galerija 1/8 >>
Nikad nismo doznali tko nam je "poslao" dron na Jarun proljetos. Točnije, vlasti možda i znaju tko nam je poslao dron, ali kažu da mi ne smijemo znati. Zašto, pitala ih je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Na mjestu rupe u koju se zabila bespilotna letjelica niču stabla. Antonio, koji je svjedočio padu kraj doma punog studenata i nakon gotovo 9 mjeseci želi znati tko ju je i zašto ispalio.

"Da je netko išao blizu, da je palo na njega, moglo je bit svašta i onda bi se možda nekaj znalo. A ovak, nije se nikaj dogodilo i nikome ništa onda se sve zaboravilo, kaže student Antonio.

Informacije u našoj državi, takve ne izlaze van.

"Valjda političari nekaj skrivaju...", smatra Antonio.

Ili zbunjuju u istupima kad ih se to pita. Ministar obrane nemušto se izrazio, pa bi se i iz njegovih izjava moglo zaključiti da zna više... Jer je, kaže, za NATO države koje je dron preletio - Rumunjsku, Mađarsku i Hrvatsku - ta informacija tajna.

"Na osnovu podataka koji su klasificirani u drugim zemljama oni se nisu mogli iznositi u javnost", govorio je 30. studenog ministar obrane Mario Banožić.

Pročitajte i ovo Tonći Prodan, stručnjak za sigurnost ZASTRAŠIVANJE I PRIJETNJA? Tajna krvavih paketa sa životinjskim očima: Stručnjak za sigurnost objasnio koje će tragove tražiti policija

Čini se da će brojna pitanja o padu drona koji se srušio na Zagreb i koji nije nosio eksploziv - ostati bez službenog odgovora.

"Kada budemo pouzdano znali - da! Ali budući da pouzdano nemamo ta saznanja nemamo što novo reći", kazao je premijer Andrej Plenković.

Ili samo ne smiju. Na čuvanje određenih podataka obvezuje ih i zakon o njihovoj tajnosti. Za SDP - ovog šefa saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost ta je priča završena.

"Podatak je klasificiran, što znači da je tajan. Znamo ono što možemo komunicirati da je došao iz ratom zahvaćenog područja i tu treba stat, jer su podaci obavještajni", rekao je Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

"Zna se otkud je došao i pretpostavlja se tko ga je lansirao, ali o tim informacijama se javno ne priča. Zbog čega? Klasificirani su kao tajni i to je pitanje nacionalne sigurnosti, ne samo Hrvatske!", kaže Hajdaš Dončić.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić, vojni analitičar JEZIVI PAKETI Vojni analitičar za Dnevnik Nove TV o krvavom paketu za ukrajinsko veleposlanstvo: "Poruka je širenje straha"

Javnost koja ostaje u neznanju može samo nagađati je li dron od kojeg pukom srećom nitko nije stradao ruski ili ukrajinski, ali se oteo kontroli.

"Vjerojatno za 10 godina, što je logično, ali ja bi tu stao. Tu uopće nije potrebno da se javno komunicira - ostat će u arhivima", kaže Hajdaš Dončić.

Istu poruku šalju i istražitelji koji su do sada vodili istragu. Kažu da zasada ne mogu ponuditi nova saznanja. U vojno - obavještajnoj agenciji u kojoj su sve klasificirali o dronu šute.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene