Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na pismo

Ministarstvo učenicima: 'Nećemo uslijed pritiska tolerirati počinjene nezakonitosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su učenici iz srednje škole Braća Radić Štafilić- Nehaj ministru obrazovanja, znanosti i sporta Željki Jovanoviću uputili pismo pod naslovom 'Zar je sramota biti čovjek?', stigao je odgovor iz Ministarstva.

U odgovoru na pismo učenika iz Ministarstva su naglasili da neće uslijed pritiska tolerirati počinjene nezakonitosti.'Činjenica je da je interes Ministarstva da učenici pohađaju srednje škole, ali mu je isto tako dužnost poštivati zakon i druge propise, kao i osigurati svim učenicima školovanje pod jednakim uvjetima', stoji u priopćenju.

'Kada bi Ministarstvo, u konkretnom slučaju, odobrilo djece koja nisu prošla bodovni prag za četverogodišnja zanimanja, doveli bismo u nepovoljan položaj svu onu djecu u Hrvatskoj, pa tako i u samim Kaštelima, koja su upisivala po propisanim uvjetima. U potpunosti odbacujemo neutemeljene optužbe da želimo ostaviti djecu na ulici jer Ministarstvo čini sve da se toj djeci omogući nastavak školovanja, no ne na štetu druge djece i pod nejednakim uvjetima', objasnili su.

Ministarstvo je jučer uputilo zahtjev Uredu državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojem su zatražili da organiziraju upis nezakonito upisanih učenika, ali u trogodišnje programe , sukladno uspjehu ostvarenom tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, kako bi najkasnije u ponedjeljak svi učenici mogli redovno pohađati nastavu.

>> Učenici ministra zapitali: Zar je sramota biti čovjek!?

Objasnili su i kako je Ured državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji izvijestio Upravu za odgoj i obrazovanje MZOS-a kako upis učenika teče neometano i to sukladno pisanom zahtjevu ministra Jovanovića koje je poslano 5. rujna 2012. 'Tim smo dopisom obaviješteni kako će svi učenici koji imaju dovoljan broj bodova za upis u četverogodišnje programe biti upisani u iste, dok će se učenicima koji nemaju dovoljan broj bodova omogućiti upis u trogodišnja zanimanja, a na neko od ponuđenih 206 slobodnih mjesta', javljaju iz Ministarstva.

'Unatoč svim nastojanjima Ministarstva, danas smo izvješteni kako je ravnatelj Škole Petar Vrbanić pozvao nezakonito upisane učenike prvih razreda da u ponedjeljak dođu u Školu radi pohađanja nastave. Ravnatelj Vrbanić je time ponovno grubo ignorirao zakon te odbio suradnju koja je isključivo u interesu djece, na štetu učenika i njihovih roditelja. Time je ravnatelj Vrbanić ponovno pokušao izvršiti pritisak na Ministarstvo s ciljem legalizacije svojih protuzakonitih radnji. Izbor i odgovornost sada je na roditeljima. Oni imaju pravo odabrati hoće li ili neće upisati svoju djecu u srednju školu. Ministarstvo im je dalo mogućnost izbora, a sukladno zakonskim mogućnostima', stoji u priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Osnovna škola Vladislav Ribnikar Suđenje u Beogradu Razrednica dječaka otkrila što se s njim događalo prije nego je počinio masakr u školi: "Imao je probleme..."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene