Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mijenja se uredba

Ministarstvo prometa oglasilo se o pravima putnika u zračnom prijevozu, Vladu žestoko napala eurozastupnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oglasilo se priopćenjem o prijedlogu izmjene Uredbe o pravima putnika u zračnom prijevozu. Potpredsjednica Europskih socijalista Biljana Borzan oštro je osudila najave da će hrvatska Vlada za vrijeme našeg predsjedanja EU-om predložiti smanjenje prava putnika u zračnom prometu.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture naglasilo je da Hrvatsko predsjedništvo tek započinje raspravu o izmjenama uredbe o pravima putnika u zračnom prometu, a na temelju prijedloga studije koju je naručila Europska komisija.

Predstojeće rasprave tek će pokazati u kojem smjeru države članice žele ići. Hrvatska će kao zemlja predsjedateljica uvažiti stajališta svih država članica te na temelju njihovih komentara predložiti kompromisni prijedlog, priopćilo je Ministarstvo. Podsjećaju da je prijedlog Uredbe bio blokiran u Vijeću od 2015. zbog problema definicije teritorijalne primjene Uredbe s obzirom na to da je Zračna luka Gibraltar bila sporna. Izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a navedeno više nije sporno te je Uredba ponovno spremna za dugoočekivanu raspravu koju je hrvatsko predsjedanje odlučilo ponovno pokrenuti. Navode da prijedlog ima cilj poboljšati provedbu pojašnjavanjem ključnih načela i implicitno prava putnika koja su u prošlosti dovela do mnogih sporova između zrakoplovnih tvrtki i putnika te doprinijeti koordinaciji provedbene politike na nacionalnoj razini, a napose osigurati učinkovitu i dosljednu provedbu prava putnika.

Kažu da je konačni cilj osigurati ravnotežu interesa između putnika i zračnih prijevoznika.

Potpredsjednica Europskih socijalista Biljana Borzan oštro je osudila najave da će hrvatska Vlada za vrijeme našeg predsjedanja EU predložiti smanjenje prava putnika u zračnom prometu.

"Mislim da je ovakav prijedlog skandalozan! Prava putnika u zračnom prometu već su godinama na snazi, a još uvijek tek 14 posto građana zna za njih. Čak se 72 posto putnika u slučaju problema ne žali jer smatra ili da nema smisla ili da neće biti dovoljno kompenzirani. Smanjivati pravo koje ionako putnici ne uspiju ostvariti opasno je i bezobrazno! Ako Vlada nastavi s ovim prijedlogom, ja ću napraviti sve što je u mojoj moći da ne prođe u Europskom parlamentu", rekla je Borzan.

Putnik sada ima pravo u slučaju kašnjenja leta duljeg od tri sata ostvariti naknadu, a Vlada u neformalnim razgovorima navodno predlaže da se naknada može ostvariti tek nakon pet sati kašnjenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene