Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vlasnici mogu tužiti

Ministarstvo potvrdilo: Grad Zagreb građanima je ilegalno oduzeo zemljišta radi žičare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Zagreb nezakonito je vlasnicima oduzeo zemljišta u Gračanima kako bi na njemu dovršio parkiralište za sljemensku žičaru, potvrdilo je Hini Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Ministarstvo je preciziralo da je 21. svibnja donijelo rješenje kojim se poništava rješenje Sektora za upravno postupanje Gradskog ureda za imovinskopravne poslove Grada Zagreba te da je postupak vraćen prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Ilustracija tomašević komentirao situaciju VIDEO Pogledajte dramatične trenutke: U vrijeme oluje bilo je ljudi u zagrebačkoj žičari

''Navedenim rješenjem utvrđeno je da Grad Zagreb nije ispunio zakonske pretpostavke za stupanje u posjed predmetnih nekretnina prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju'', dodalo je Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Prema pisanju Telegrama, vlasnici nezakonito oduzetih zemljišta imaju pravo tužiti Grad Zagreb, a iznos koji bi mogli tražiti više nije 1,2 milijuna kuna koliko im je bilo ponuđeno, već oko osam milijuna kuna. Na toliko je, prema podacima iz videouratka "Operacija žičara", narasla vrijednost izvedenih radova u Gračanima.

Videouradak "Operacija žičara" sedmosatni je videomaterijal objavljen na društvenim mrežama koji se sastoji od troškovnika, ugovora, zahtjeva za dogovaranjem poslova, narudžbenica i izvještaja inspekcija u kojem nepoznati autor tvrdi da su troškovi građevinskih radova na žičari narasli za 89 milijuna kuna.

Mediji pišu da je Ministarstvo pravosuđa i uprave prihvatilo žalbu koju je protiv rješenja Grada Zagreba podnio odvjetnik Boris Jukić u ime jednog suvlasnika zemljišta koji je preminuo tijekom procesa izvlaštenja, a čije je zemljište trebalo Gradu Zagrebu kako bi izgradio parkiralište pokraj početne postaje žičare.

Dok se još nije znalo tko će naslijediti pokojnog suvlasnika zemljišta, Grad Zagreb sam je donio odluku da ga nasljeđuju supruga i kćer, ističu mediji te dodaju da do supruge zahtjev za izvlaštenje uopće nije došao. Mediji navode da je supruga pokojnog suvlasnika zemljišta teško pokretna osoba koja nije svjesna okoline te da je Grad Zagreb zanemario činjenicu da je supruzi pokojnog suvlasnika trebao biti postavljen skrbnik.

Predstavnici Grada Zagreba, ističu mediji, pravdali su se u tom žalbenom procesu da su dovršili postupak po Zakonu o cestama, a ne Zakonu o ovlaštenju, te da su vlasnike parcela isplatili.

''Navedenim rješenjem utvrđeno je da Grad Zagreb nije ispunio zakonske pretpostavke za stupanje u posjed predmetnih nekretnina prije pravomoćnosti o izvlaštenju'', zaključuje Ministarstvo pravosuđa i uprave u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene