Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznos samo raste

Ministar Marić o pokrivanju duga veledrogerijama: "Povećanje doprinosa nije tema, nužna je temeljita reforma zdravstva"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uži kabinet Vlade održat će sjednicu. Ministar financija Zdravko Marić prije sastanka je odgovarao na pitanja novinara.

Dug veledrogerijama i moguće povećanje doprinosa za zdravstvo tema je o kojoj je novinarima prije sastanka užeg kabineta Vlade govorio ministar financija Zdravko Marić.

Pročitajte i ovo Pregovori uoči rebalansa proračuna - 5 Sastanak Vlade i sindikata Zbog rebalansa proračuna upitne povišice, sindikati najavili odbijenicu: "Zašto bismo mi dali takav ustupak? Stalno ih dajemo" Slika nije dostupna Završio za pola sata Ništa od dogovora ministra Marića i veledrogerija, sastanak naprasno prekinut: "Duguje nam se pet milijardi kuna"

Upitan što će biti s doprinosima za zdravstvo i hoće li se oni povećavati, rekao je kako je stav Vlade od početka mandata da se ide u porezno rasterećenje. 

"Dakle, smanjene poreza, što se provodi i dan danas. COVID je još uvijek tu, brojni akteri postavljaju pitanje potrebe daljnjeg smanjivanja poreza, mi smo konzistentni i ostat ćemo. Imali smo intervenciju u sustav doprinosa, upiralo se na prihodnu stranu proračuna, a onaj dio koji je u djelokrugu svih na koji sudjelujemo, ona će dati svoj doprinos, ali nije rješenje cjelokupne problematike. Dva doprinosa smo potpuno ukinuli, ukupni obujam doprinosa na plaće, trošak poslodavca je smanjen sa 17,2 na 16,5 posto. Ukupnu sumu doprinosa za zdravstvo smo pretvorili na jedinstven doprinos", rekao je Marić. 

O dugu veledrogerijama, Marić je rekao da ako postoji obveza, da će država to namiriti. 

"Bilo bi sjajno da su problemi vezani samo za neke dugove, da sad nemamo situaciju da zdravstvo generira nove dugove. Država će učiniti to u okvirima u kojima može", kaže. 

"Nužno je potrebna reforma u zdravstvenom sustavu, samo s prihodovnom stranom nećemo rješiti cjelokupnu problematiku u zdravstvu. Treba napraviti temeljitu, temeljitu reformu. Da bi održali ovakvu kvalitetu usluge i sve vrijedno što imamo, i odgovorili na sve izazove poput ove pandemije, moramo imati održiv sustav", ističe Marić. 

Ranije je objavljeno da ni nakon sastanka predstavnika veledrogerija u Ministarstvu zdravstva nema dogovora oko isplate duga. Svaka veledrogerija odlučit će za sebe kako dalje. Veledrogerije su na sastanku tražile hitnu uplatu od 3,5 milijarde kuna i plan plaćanja do kraja godine. Ništa dugoročno, tvrde, nisu dobili.

Nakon što je veledrogerija Medika objavila kako je obustavila isporuku lijekova bolnicama zbog duga od 2 milijarde kuna, ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako je pronađeno kratkoročno rješenje čiji će detalji biti objavljeni nakon sutrašnjeg sastanka.

Brnjac: "Cijepit će se turistički djelatnici"

Novinarima se obratila i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Objasnila je projekt "Safe stay in Croatia" u sklopu kojeg će i gosti putem QR koda moći vidjeti koji se epidemiološki protokoli trebaju poštivati u objektu u kojem gost boravi.

Upitana kako izgledaju rezervacije, ministrica kaže kako u inozemstvu ima puno upita za Hrvatsku. 

"Sve zanima kakve su brojke, je li Hrvatska zelena, što je s cijepljenjem turističkih djelatnika. Cilj je da se početkom petog mjeseca oni cijepe. Cjepivo će doći, ali najvažnije je da se pridržavamo epidemioloških mjera", najavila je ministrica. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene