Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija stručnjaka

Meteorolog Nove TV i profesor na PMF-u: "Pojmovi grom i munja morali bi biti jasni već učenicima u nižim razredima osnovne. Nije dobro kad to ne zna sveučilišni profesor"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pojmovi "grom" i "munja" vrlo su jasno određeni i morali bi biti jasni već učenicima u nižim razredima osnovne škole, a da o srednjoj školi i fakultetu ne govorimo, poručili su meteorolog Nove TV Ivan Čačić i prof.dr.sc. Branko Grisogono, redovni profesor na Geofizičkom zavodu PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.

Meteorolog Nove TV Ivan Čačić, bivši Specijalni savjetnik Generalnog tajnika Svjetske meteorološke organizacije, i prof.dr.sc. Branko Grisogono, redovni profesor na Geofizičkom zavodu PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, osvrnuli su se na članak "Totalna zbrka oko izraza: Trebamo li se bojati udara munje ili groma?", koji je objavila Hina 4. rujna, a njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

Pročitajte i ovo Vatrogasci gasili požar u Sibinju - 3 vlasnica zahvalna Grom udario u obiteljsku kuću, vatrogasci je uspjeli spasiti: "Mi ćemo vam biti vječno zahvalni!" Dječaka pogodio grom U BOLNICI JE VIDEO Dječaka tijekom kupanja pogodio grom: Čuo se samo udarac, pao je kao pokošen

"Slavko Vujević, profesor splitskog Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje (FESB) sa svojim objašnjenjima utvrđuje kako "...su naši meteorolozi stvorili svoju znanstveno i stručno neutemeljenu terminologiju izazvavši veliku zbrku. Vjerojatno nisu znali što bi s dvije riječi munja i grom … pa su odlučili pražnjenje atmosferskog električnog naboja u oblacima i između njih nazvati munjom, a pražnjenje naboja prema zemlji gromom, što je potpuno pogrešno.

Ovaj "stručnjak za munje" očito ne zna da su meteorološki pojmovi koje koriste meteorolozi, uključujući munju, grmljenje, sijevanje grom i grmljavinu, jednoznačno određeni u stručnoj literaturi koja se temelji na tehničkim dokumentima Svjetske meteorološke organizacije.

Vujević u "rješavanju" zbrke oko meteoroloških naziva svojom analizom upravo sam radi nepotrebnu znanstveno i stručno neutemeljenu zbrku.

Ovo je munja, a ovo grom?

Pojmovi grom i munja vrlo su jasno određeni i morali bi biti jasni već učenicima u nižim razredima osnovne škole, a da o srednjoj školi i fakultetu ne govorimo.

grom = munja (pražnjenje atmosferskog električnog naboja) + sijevanje (svjetlosni učinak pražnjenja - bljesak) + grmljenje (zvučni učinak pražnjenja - prasak)

Dakle munja nije grom, a grom ubija munjom koja je jedna od njegovih sastavnica. I da, grom je posebni slučaj grmljavine koja nastaje između oblaka i tla.

Nije dobro kad to ne zna sveučilišni profesor Slavko Vujević, dakle osoba čiji je poziv vezan uz znanost, stručne standarde i edukaciju. Time on, suprotno svojoj temeljnoj ulozi edukatora, svojim djelovanjem kontaminira stručni, znanstveni, edukativni i medijski prostor."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene