Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U oproštajnom govoru

'I nakon mandata davat ću doprinos ciljevima UN-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak se u svom govoru na 64. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, založio za stvaranje novog svjetskog poretka kao odgovora na krize koje generira sadašnji prevladani gospodarski model, te za multilateralizam, dijalog i razoružanje u interesu mira, sigurnosti i razvoja.

U svom posljednjem sudjelovanju na Godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, uoči skorog isteka drugog predsjedničkog mandata, Mesić je dao svoj doprinos raspravi na temu 'Učinkovit odgovor na globalne krize: jačanje multilateralizma i dijaloga među civilizacijama u interesu međunarodnog mira, sigurnosti i razvoja'. Ocjenivši da ovogodišnja tema rasprave 'upravo savršeno odražava aktualne prilike i zadaće što iz njih proizlaze', kazao je da je današnji globalizirani, međupovezani i međuovisni svijet, svijet velikih razlika i opasnosti, u kojem više nema regionalnih problema i kriza, jer su im posljedice globalne.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

Govoreći o ogromnim razlikama u bogatstvu u svijetu kojim dominiraju najrazvijenije zemlje, dok zemlje u razvoju beznadno zaostaju, boreći se s glađu i nedostatkom osnovne zdravstvene zaštite, Mesić je rekao da s takvim svijetom ne možemo biti zadovoljni. Također je ukazao na nezadovoljavajuću sigurnost u svijetu u kojem 'mnogi, kako države, tako i skupine koje objedinjuje sklonost teroru kao sredstvu svojega djelovanja, posežu za silom da bi ostvarili svoje ciljeve'.

Generiranje krize trpe tisuće ljudi

Mesić je kritizirao i prevladani gospodarski model koji je 'došao u fazu da sam generira krize od kojih trpe tisuće i stotine tisuća ljudi', ističući kako se njegovim spašavanjem 'uporno brani sustav zasnovan na pohlepi i lišen bilo kakve socijalne note', što može rezultirati globalnim socijalnim buntom. 'Na nama je da se prihvatimo golemog zadatka kreiranja novoga svjetskoga poretka - ne povratka na bilo što od onoga što je bilo, nego stvaranja nečega novoga, poretka koji će u konačnici osigurati život dostojan čovjeka za svakoga', rekao je Mesić. Založio se i za odupiranje diskriminaciji i netrpeljivosti te za promicanje ne samo ideje, nego i prakse multilateralizma i dijaloga među civilizacijama.

'Samo to, može biti put prema građenju svjetskoga mira i sigurnosti, prema razvoju bez kojega trajnoga i stabilnog mira neće biti'. Hrvatski je predsjednik istaknuo kako je 'svijet izašao iz potencijalno vrlo opasnog razdoblja unipolarizma i na putu je prema multipolarizmu', aludirajući na pomake u ravnoteži moći u svijetu. Mesić je naglasio da 'svijet kojega će karakterizirati međunarodni mir, sigurnost i razvoj nije moguć bez razoružanja, a osobito bez odricanja od nuklearnog oružja', o čemu se raspravljalo na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak. Naglasio je kako bi razvojni problemi u svijetu bili zanemarivi, kada bi se golema sredstva što se troše na oružje preusmjerila u razvoj.

>> Mesić u New Yorku: Hvalio ga Obama, dogovorio večeru sa Sanaderom

'Pred nama je golem zadatak. Pokažimo hrabrost i političku volju da se s njime uhvatimo u koštac. Republika Hrvatska, iako mala zemlja, spremna je dati svoj doprinos', rekao je predsjednik Mesić, dodajući da će, iako je na kraju svojeg desetgodišnjeg mandata i posljednji put za govornicom UN-a, i dalje sve svoje sposobnosti stavljati u službu ostvarivanja tog plemenitog cilja. Nakon sudjelovanja na UN-ovu klimatskom summitu, 64. zasjedanju Opće skupštine UN-a i na sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj nuklearnom razoružanju, predsjednik Mesić se u petak vraća u Hrvatsku.(HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene