Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavilo ljubljansko 'Delo'

Među otvorenim pitanjima s Hrvatskom i skladištenje otpada iz nuklearke Krško

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon uključivanja Hrvatske u Europsku uniju između Slovenije i Hrvatske ostat će nekoliko pitanja koja još uvijek nisu riješena, a među njima i pitanje odlagališta radioaktivnog otpada iz nuklearke Krško, ljubljansko "Delo".

Još uvijek nije riješeno pitanje hoće li Slovenija sama izgraditi deponij za sve niskoradiaktivne i srednjeradioaktivne otpatke iz nuklearke Krško, čiji je suvlasnik Hrvatska, a različit je i pogled jedne i druge države na to kako osigurati sredstva za razgradnju nuklearke nakon što jednom bude zatvorena, navodi list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podrhtavanje tla Kod Krškog zatreslo 2.6 po Richteru, potres se osjetio do Zagreba: "Kao da mi je netko pogurao krevet" Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

>>Nuklearka u Krškom ispala iz pogona!

"Hrvatska tvrdi da sredstva za razgradnju prikuplja na posebnom računu, dok je Slovenija osnovala poseban fond za razgradnju nuklearke u koji sredstva pritječu već godinama. Ta su pitanja načelno regulirana tijekom hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, ali bi se mogla ponoviti slična priča kao s Lubljanskom bankom kad dođe do situacije da probleme treba konkretno riješiti", navodi list.

>>Nuklearna elektrana Krško ponovo na mreži

Neriješenima ostaju i neka pitanja s područja infrastrukture, ali i pravosuđa budući da se slovenski državljani koji imaju nekretnine u Hrvatskoj tuže na sporost prilikom upisa u zemljišne knjige, tvrdi "Delo".

U ministarstvu vanjskih poslova, prenosi list, navode da je lani s Hrvatskom započet dijalog o aktiviranju mješovite međudržavne komisije koja će se baviti pitanjima koje jedna od strana drži otvorenim. Slovenski prijedlog pitanja kojima bi se mješovita komisija bavila upućen je hrvatskoj strani na proučavanje, a sadrži među ostalim infrastrukturna i energetska pitanja te pitanja s područja pravosuđa, navelo je u priopćenju slovensko ministarstvo vanjskih poslova, ne otkrivajući pojedinosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene