Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva serija

Medicinski kanabis u Hrvatskoj: Tko ga želi trebat će recept, ali i 1200 do 2000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medicinski kanabis uskoro bi se trebao naći na policama hrvatskih ljekarni.

Imunološki zavod zaprimio je prvu seriju kapsuliranog ekstrakta kanabisa, uvezenog iz Kanade, koji bi se vrlo brzo trebao naći u hrvatskim ljekarnama, doznaje se u ponedjeljak iz Hrvatske ljekarničke komore.

Pročitajte i ovo Rugvica postaje trajni dom novog Imunološkog zavoda - 2 IPAK SE KREĆE FOTO Beroš otkrio novu lokaciju Imunološkog zavoda: Nova šansa za devastiranu perjanicu znanosti Slika nije dostupna Požar na A1 Netko možda neće dočekati božićnu čestitku: Izgorjelo vozilo Hrvatske pošte zajedno sa svim pošiljkama

Ovoga tjedna bit će objavljene i kliničke smjernice koje je, zbog dolaska kapsula kanabisa u Hrvatsku, izradilo Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida.

Predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan rekao je Hini da je na skladištu Imunološkog zavoda zaprimljena prva količina uvezenih uljnih kapsula, pakiranih po 200 komada s različitim udjelima djelatne tvari.

Želatinozne kapsule ulja kanabisa izdavat će se isključivo na liječnički recept, a dostupne su u dvije doze, s jednakim omjerom djelatnih tvari THC-a i CBD-a. Jača doza sadrži 5 mg THC-a i 5 mg CBD-a po kapsuli, a slabija 2,5 mg THC-a i 2,5 mg CBD-a.

Liječnici će uskoro moći prepisivati medicinski kanabis pacijentima koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a i djeci koja boluju od rijetkog epileptičkog sindroma, što se od listopada prošle godine radilo tek iznimno rijetko, a lijekovi bi se interventno uvozili u Hrvatsku.

Čekamo dodatna tumačenja Ministarstva zdravlja oko analize gotovog pripravka te smjernice o propisivanju. Nakon toga će ljekarne na temelju recepata povlačiti kapsule od Imunološkog te ih izdavati pacijentima za određene dijagnoze, rekao je Portolan.

Predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida Ognjen Brborović kaže da su kliničke smjernice za doziranje i primjenu kapsuliranog ekstrakta kanabisa već izrađene, a ovoga tjedna bit će javno objavljene.

V. d. ravnateljica Imunološkog zavoda Lea Lupret Prugovečki u ponedjeljak se nije javljala na pozive. No prije dva tjedna, kada je Zavod dobio dozvolu za promet na veliko lijekova na bazi kanabisa, izjavila je da bi mjesečna terapija u hrvatskim ljekarnama mogla stajati između 1200 i 2000 kuna. Naime, HZZO ne namjerava plaćati liječenje medicinskim kanabisom, što znači da će si ga bolesnici u potpunosti morati plaćati sami. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene