Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaljubljenik u vijesti

Mario Jurič opisao jedan dan na terenu: ''Pratim veliki ulov droge dubrovačke policije..."

Mario Jurič - 3
Mario Jurič - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mario Jurič - 1 Mario Jurič - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mario Jurič - 2 Mario Jurič - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mario Jurič - 3 Mario Jurič - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mario Jurič - 4 Galerija 1/4 >>
Mario Jurič zaljubljenik je u vijesti od malih nogu. Prve novinarske korake započeo je još kao student 2008. na Hrvatskom radiju Radio Dubrovnik, gdje povremeno izvještava za informativni program. Bio je jedan od prvih članova tima prve internetske televizije u Hrvatskoj – Dubrovačke internetske televizije. Informativnom programu Nove TV pridružuje se u rujnu 2013. kao dopisnik iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Mario, Splitsko-dalmatinska županija koju pratiš, a odnedavno i Dubrovačko-neretvanska, veliko je područje. Koje su to teme koje dominiraju na jugu Hrvatske?

Teme koje pratim su šarolike: od crne kronike, požara, preko sporta do politike i vjerskih tema do tehnologije. Dnevni red nam određuju događaji ili pak naše ekskluzivne teme koje obrađujemo i po nekoliko dana. Najčešće se vežemo za probleme u koje se u posljednje vrijeme uplela i pandemija koronavirusa.

Mi smo ondje gdje je vijest, a to je uvijek i samo teren i izravan razgovor s ljudima. Zna se dogoditi da pratim veliki ulov droge dubrovačke policije, jutro iza toga berbu jagoda u Vrgorcu, dok bi taj isti dan završio s izvještavanjem o napadu na socijalne radnike u Kaštelima.

Je li istina što kažu da novinar u vama nikad ne spava i kako izgleda jedan prosječni radni dan u dopisništvu?

Nekako mi se čini kako se mozak s vremenom ''programira'' tako da i ne gleda na radno vrijeme, nego je uvijek u procesu obrade informacija koje neprestano dolaze do nas. Ali radni dan u počinje i završava komunikacijom s urednikom ili urednicom koji su taj dan na rasporedu.

Posao reportera je iskopati teme relevantne za područje koje pratimo te ih nakon odabira dodatno razraditi. Tek tada počinje snimanje i razgovor sa sugovornicima vezanima za temu. Ako ih ima. Jer, u nekim osjetljivim i izazovnim temama sugovornici bježe od kamera i pitanja. Za razliku od nekih drugih medija, televizijsko novinarstvo vjerojatno je najteže jer smo uvijek među građanima, na terenu.

Bez obzira na to pada li kiša, snijeg, peče zvizdan ili je pak praznik, jer vijest često ne bira dan i vrijeme. Ipak, u svemu tome pouzdani izvori, jasne i točne informacije te uigran tim čine okosnicu našega posla. Nikako ne smijem zaboraviti kolege snimatelje bez kojih nijedna priča ne bi mogla biti prikazana na najbolji mogući način.

Jesu li građani, vaši sugovornici, spremni za suradnju kada im pristupite?

Za jednu priču znamo prijeći i nekoliko stotina kilometara kako bi došli do sugovornika i prenijeli njihove izjave u našem Dnevniku. Velika većina građana je srdačna i susretljiva, spremna razgovarati i otkriti nam više informacija o određenom događaju. Svi oni imaju povjerenja u nas i znaju koliku snagu ima Dnevnik Nove TV. Ponekad je znala pasti i ćakula uz domaću skuhanu kavu.

Postoji li neka anegdota koju možete s nama podijeliti?

Niti jedan radni dan i teren nisu isti i uvijek predstavljaju određeni izazov kako prikazati temu na drugačiji i zanimljiv način. Tako su i anegdote različite i ima ih puno.

Sjećam se kako smo došli u jedno mjesto snimiti reportažu, a baka koju smo zatekli ispred njezine kuće rekla nam je da njihov gradonačelnik tu nikad u svom mandatu nije došao. No zato smo mi našli put do njih i razgovarali o problemu koji ih muči.

Pročitajte i ovo Nagrada za Tvoje lice zvuči poznato - 2 VELIKO PRIZNANJE NovaTV u finalu za prestižnu svjetsku nagradu zahvaljujući video najavi za šestu sezonu showa ''Tvoje lice zvuči poznato''

Pročitajte i ovo Miroslav Bokan Svjetski dan slobode medija Snimatelj Nove TV Miroslav Bokan dobitnik nagrade HND-a za reportažu Provjerenog: ''Sretan sam i iznenađen, ovo je vjetar u leđa za daljnji rad''

Pred nama su lokalni izbori. Kakve su reakcije građana na terenu, što očekuju od nove vlasti?

Želja za promjenom nabolje uvijek je prisutna. Među građanima ima onih koji su apatični i ne vjeruju u bolje sutra, ali ima i onih koji jedva čekaju uzeti olovku u ruke i reći što misle o ponuđenom izboru. Prošli lokalni izbori u Splitu bili su jedni od najneizvjesnijih, a čini se da će tako biti i sada.

Koliko je radni tempo drugačiji u vrijeme izbora?

Puno je užurbaniji od uobičajenog. Primjerice, kandidati koje smo prije rijetko mogli sresti po centru grada sada se prešetavaju kao da su na modnoj pisti, obećavaju brda i doline.

Sve to utječe i na naše pripreme i razmišljanje o tome što čeka birače te na koji način pristupiti toj temi. Informacije koje nude, mi provjeravamo i kritički promišljamo o njima. Mnogi će reći kako je dan izborne šutnje zapravo najljepši dan cijele kampanje jer se tada ne čuje niti jedno lažno obećanje.

Gdje ćemo gledati Marija Juriča ove izborne noći?

Moj plan za ovogodišnje lokalne izbore je praćenje izbora u Dubrovniku koji će biti zanimljivi zbog više razloga, a među prvima je povratak bivšeg gradonačelnika u utrku za mandat gradonačelnika.

Pripreme su počele već ranije našom rubrikom ''Život u Hrvatskoj'' u Dnevniku Nove TV, u kojoj smo se približili biračima iz gradova koje ćemo intenzivnije pratiti. Uz to, praćenje dnevnih zbivanja te provjera činjenica za izborni dan su na listi prioriteta.

Radim s uhodanim timom s kojim sam već pratio predsjedničke, parlamentarne, lokalne i izbore za europski parlament. Ali profesionalnost i točnost u programu uživo Nove TV i ovog će puta biti ono što će zasigurno ponovno potvrditi našu vodeću poziciju.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene