Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE na YouTubeu

VIDEO Marić mislio da nema kamera pa oprao Beroša zbog dugova u zdravstvu, a sve se prenosilo: ''Ne možemo više, teško mi je...''

19. sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku
19. sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Foto: DNEVNIK.HR
"Izgubio sam vjeru i nadu da ću nekoga uvjeriti u svoje argumente", rekao je ministar Zdravko Marić tijekom sjednice saborskog Odbora za zdravstvo. Marić je tijekom sjednice radio pritisak na ministra Beroša zbog dugova, no nije znao da se sve snima.

Ministar Zdravko Marić govorio je poprilično ljuto i otvoreno tijekom sjednice saborskog Odbora za zdravstvo te radio pritisak na prisutnog ministra Vilija Beroša da počne smanjivati rashode zdravstvenog sustava. 

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama" Slika nije dostupna U iščekivanju Godota Gdje je reforma koju je ministar najavio još prošle godine? "Beroš se pretvorio u korona ministra, odnosno PR manekena koji opravdava Vladine poteze"

No nije znao da se sjednica prenosi preko saborskog kanala na YouTubeu.

"Jako mi se sviđa što smo ovdje bez kamera. Ne moramo se suzdržavati, možemo krajnje otvoreno govoriti", rekao je ministar Zdravko Marić u jednom trenutku. 

I dok je tijekom sjednice ministar Marić radio pritisak na Beroša, ministar zdravstva odgovornost je prebacivao na premijera Andreja Plenkovića, tvrdeći da mu je već ranije dostavio prijedloge, ali da on oklijeva zbog lokalnih izbora.

Ministar financija prezentirao je i brojke koje pokazuju kako su dramatično rasli troškovi zdravstva. "Malo sam se jučer na kraju sastanka našalio, ako mi još netko dođe s tezom da Ministarstvo financija nešto duguje, neću odgovarati za svoje postupke.

Ne možemo više. Teško mi je, nisam dovoljno pametan da bih objasnio kako to u COVID godini toliko rastu troškovi za lijekove, pa i ove posebno skupe. Svi živi rastu, a imamo podatke o smanjivanju medicinskih zahvata", kazao je između ostaloga Marić na sjednici.

"Danas je glavna tema odakle novac za veledrogerije. Kao da smo negdje imali zakopan novac, ljudi, povećali smo deficit, o čemu pričamo. Nemam nikakve sefove tamo u Ministarstvu i odjednom sam ih odlučio otključati. Taj dug prema veledrogerijama sada jednostavno pretačemo u dug prema bankama, prema onima kod kojih ćemo se već zadužiti.

Zato sljedeći korak mora biti reforma, nešto što će Ministarstvo zdravstva predložiti. Ako ostane ovakva dinaika, mi smo za godinu dana na istom i nismo ništa napravili. Podržavam što god predložite, samo da idemo prema racionalizaciji", poticao je Marić kolegu Beroša.

Nudio Plenkoviću reformu 

Beroš je pak rekao da je zdravstveni sustav i bez COVID-a neodrživ. 

"COVID nas je osvijestio o važnosti zdravstvenog sustava, ali i o neodrživosti sustava. Ako ne počnemo s reformama, bit ćemo u velikom problemu, toga sam bolno svjestan", kazao je Beroš. 

"Na premijerovu stolu već je neko vrijeme prijedlog mjera financijske stabilizacije zdravstvenog sustava, strukturnih reformi, unapređenja upravljanja sustavom.

Centralizacija zdravstvenih ustanova, zbog lakšeg upravljanja, jedan je od elementa koji ćemo poduzeti, ako za to dobijem zeleno svjetlo na razini Vlade nakon završetka lokalnih izbora", rekao je ministar.

Što se tiče dugova liječnicima zbog prekovremenih sati, Beroš očekuje Marićevo zeleno svjetlo.

"Žao mi je što više nije tu. Posljednjih četiri-pet mjeseci intenzivno komuniciramo s Ministarstvom financija, iznjedrili smo prijedlog obročne otplate tih dugova, između 600 i 700 milijuna kuna.

Odgovorili smo nekoliko puta argumentirano na sva traženja ministra Marića, a sada je loptica ipak kod njih. Vjerujem da će Marić pronaći način da to riješi", kazao je Beroš.

Video sa sjednice pogledajte na You Tubeu. Govor ministra Marića pogledajte od 48 minute sjednice. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene