Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crteži za bolji svijet

FOTO Djeca iz Hrvatske i Ukrajine poslali poruke za mir: "Sve što oni prolaze i Hrvatska je prošla prije 30 godina"

Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 2
Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 2 PU istarska
Aktualno Galerija Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 2 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 2 Foto: PU istarska Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 5 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 5 Foto: PU istarska Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 4 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 4 Foto: PU istarska Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 3 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 3 Foto: PU istarska +1 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 6 Galerija 1/6 >>
Tridesetak mališana iz Ukrajine i Hrvatske likovnim su radovima poslali iz Medulina poruke za mir i sigurnost sve djece svijeta te su se na likovnoj radionici upoznali s temeljnim pravima iz Konvencije o pravima djeteta.

"Likovnu radionicu vodili su policijski službenici i članovi Umjetničke udruge Medulin Art, a ta je preventivna akcija bila pravi primjer kako su se djeca iz Ukrajine brzo uklopila u naše društvo i kako su ovdje pronašla prijatelje među svojim vršnjacima", izvijestila je u subotu istarska policija.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova

Podsjetivši da je Hrvatska prije 30 godina prolazila ono što danas prolaze djeca iz Ukrajine i njihove obitelji, načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot izvijestio je da na području Istre borave 1634 osobe iz ratom zahvaćenog područja, među kojima je 508 djece.

Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 2 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 6 Foto: PU istarska

"Većina njih u statusu je privremene zaštite te policija, u suradnji s drugim institucijama, nastoji žurno rješavati njihove probleme kako bi mogli što prije nastaviti s normalnim životom", rekao je.

Radionicu je posjetila i violončelistica Ana Rucner, koja je s policijskom klapom "Sveti Mihovil" nastupila sinoć na humanitarnom koncertu u starom rimskom kamenolomu Cave Romane u Vinkuranu. Na završnoj večeri festivala "Rock&stars cave romane" nastupili su i "Music for the Future" odnosno orkestar koji okuplja mlade glazbenike iz Ukrajine. Svi sudionici koncerta pozvali su na mir, sigurnost i kvalitetu života za svu djecu svijeta, a dodatna kulisa bili su im i dječji radovi, nastali na poslijepodnevnoj radionici, koje su mogli razgledati svi posjetitelji koncerta.

Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 2 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 1 Foto: PU istarska

Violončelo na kojem je svirala Rucner nastao je od dragovoljno predanog oružja, koje je u vlasništvu MUP-a.

Nacionalna kampanja MUP-a ''Manje oružja, manje tragedija'' traje već 15 godina te je najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti Ujedinjenih naroda, izvijestili su iz policije.

Akcijom se želi senzibilizirati javnost, ukazati na opasnosti od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima te potaknuti građane na dobrovoljnu predaju oružja, a od početka akcije do kraja prošle godine građani su na području čitave Hrvatske dragovoljno predali 5.928 kilograma eksploziva, 15.809 komada raznog oružja, 337.435 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava i 5.949.869 komada streljiva raznog kalibra.

Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 2 Djeca iz Istre i Ukrajine slala poruke za mir - 3 Foto: PU istarska

U proteklih 10 godina, građani su na području Policijske uprave istarske predali 19.69 kilograma eksploziva, 661 komada raznog oružja i 46.553 komada raznog streljiva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene