Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakvi su simptomi?

PITALI SMO EPIDEMIOLOGE Postoji li rizik od zika virusa u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog opasnog zika virusa Svjetska zdravstvena organizacija podigla je uzbunu na najvišu razinu. No, ima li opasnosti za Hrvatsku?

U Službi za epidemiologiju potražili smo odgovor na pitanje kako se manifestira zaraza zika virusom te koliki je rizik da dođe do Hrvatske?

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Ilustracija Tragedija u Mozambiku Bježali od epidemije, ukrcali se na brod koji je potonuo, poginulo više od 90 ljudi

'Zaraziti se može svatko koga ubode komarac zaražen tim virusom. U Hrvatskoj mi tog komarca imamo, ali on, srećom, nije aktivan pa je rizik tako neke infekcije, da on i dođe importirano u Hrvatsku, vrlo je nizak', kaže nam Goranka Petrović iz službe za epidemiologiju.

Najugroženija skupina su trudnice kod kojih može doći do oštećenja ploda zbog čega se rađaju djeca s neurološkim problemima, iako su neurološki problemi u porastu i kod odraslih zaraženih virusom.

A kakvi su simptomi zaraze?

'Ono što je karakteristično jest da je ona u velikom broju slučaju asimptomatska, čak 80 posto zaraženih nema nikakve simptome, a tek u 20 posto su tu simptomi vrlo blagi, povišena temperatura, osip, bolovi u zglobovima, crvene oči. I to je to. Nema nekih težih komplikacija niti smrtnih ishoda u pravilu nema potrebe ni za hospitalizacijom. Ono što nas muči su ove komplikacije vezane za trudnoću', dodaje dr. Petrović.

Iz Službe za epidemiologiju primarno trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuju da, ako nije nužno, ne putuju u rizične krajeve. 'Ako već putuju moraju strogo provoditi mjere zaštite od uboda komarca - primjena repelenata i prikladne odjeće, a po povratku iz rizičnih područja trudnice se moraju obavezno javiti ginekologu kako bi on adekvatno planirao daljnje praćenje njihove trudnoće', kaže dr. Petrović.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene