Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Optužbe protiv gradonačelnika

Lučić: Habuš je zloporabom ovlasti napravio ogromnu štetu gradu Varaždinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni vijećnik varaždinskog Gradskog vijeća Nino Lučić danas je obavijestio novinare da je na Općinskom državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Gorana Habuša zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti.

'Onemogućavanjem zbrinjavanja akumuliranog komunalnog otpada u novoizgrađenoj tvornici za MBO, koja ima sve potrebne dozvole za rad, a koja je u sastavu grupe T7 i predstavlja jedinu tvornicu za mehaničko-biološku obradu u Hrvatskoj, gradonačelnik Habuš zloporabom svog položaja i ovlasti nanosi štetu grupi T7 u visini cjelokupne investicije i to u iznosu od oko 180 milijuna kuna, a dnevni gubitak zbog nemogućnosti obrade otpada po spornom ugovoru iznosi 150.000 kuna. Riječ je o šteti koju će morati nadoknaditi nitko drugi nego Grad Varaždin i to iz gradskog proračuna', ističe Lučić.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak Nisam "ubio oko" VIDEO Nakon što se proširio video gradonačelnika Splita kako spava na sjednici, oglasio se Puljak i objavio pravi video Slika nije dostupna Nepravomoćna presuda Bivši gradonačelnik Zlatara osuđen na tri godine zatvora

Podsjeća da je Gradsko vijeće na sjednici održanoj 30. rujna 2009. godine donijelo zaključak o prihvaćanju Plana gospodarenja otpadom Grada Varaždina u kojem je prihvatilo plan gospodarenja otpadom i podržalo sve provedene aktivnosti vezane uz hitno i interventno zbrinjavanje 100.000 tona gradskog komunalnog otpada i uspostavu MBO tehnologije na lokaciji 'Brezje II'.

'Iako je bio upoznat s time da je Gradsko vijeće prethodno donijelo predmetne zaključke, Habuš je kao službena i odgovorna osoba Grada, protivno odredbama Statuta Grada Varaždina i protivno zaključcima Gradskog vijeća, s ciljem da društvu T7 VIS prouzroči štetu velikih razmjera, iskoristio svoj položaj, prekoračivši granice svojih ovlasti te osobno podnio tužbu 23. siječnja protiv društva T7 VIS (i društva VARKOM Varaždin kojemu je Grad u pretežitom vlasništvu) s tužbenim zahtjevom Trgovačkom sudu u Varaždinu da sud utvrdi ništetnim upravo ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada od 24.12. 2008, dodatak tome ugovoru od 12. 5. 2009. i promemoriju dogovora od 17. 3. 2010. Ovdje je riječ upravo o onim aktima koji su izričitom odlukom Gradskog vijeća izuzeti od pokretanja bilo kakvih postupaka radi utvrđenja ništetnosti, čime je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zloporabom položaja i ovlasti. Ono što predstavlja presedan jest tumačenje i stav gospodina Habuša da samim činom podizanja tužbe isti ugovori ne obvezuju ugovorne strane i ne trebaju se poštovati!' ističe Lučić.

Takvo postupanje gradonačelnika, dodaje, izričito je protivno Statutu Grada Varaždina jer gradonačelnik ne samo da nije izvršavao i osiguravao izvršavanje odluka Gradskog vijeća, nego je postupao suprotno odlukama Gradskog vijeća, a nisu vladale izvanredne okolnosti koje bi opravdavale takvo njegovo postupanje.

'O tužbi gospodina Lučića doznao sam iz medija, no njegova prilično nervozna reakcija najbolji mi je pokazatelj da smo moji suradnici i ja na pravome putu, s obzirom na to da je gospodin Lučić svojim dosadašnjim političkim djelovanjem pokazao kojim se prioritetima vodio u svom javnom radu. Od kada smo moji zamjenici i ja preuzeli vlast u Gradu Varaždinu, jedan od najvećih problema s kojim smo se uhvatili u koštac jest vrlo sporan i za Varaždince vrlo štetan ugovor o zbrinjavanju otpada s T7 grupom. Ni u jednom potezu nisam djelovao samostalno ili bez konzultacija nekoliko stručnih institucija i tu mi je pred Varaždincima savjest potpuno čista jer sam siguran da djelujem u njihovu najboljem interesu. Kao gradonačelnik, ja sam javna osoba i u ovom demokratskom društvu svatko ima pravo izreći svoje mišljenje, pa čak i podnijeti tužbu ako to smatra neizbježnim. Srećom, posljednju će riječ u svemu tome reći nadležne institucije', kazao je varaždinski gradonačelnik G. Habuš. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene