Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mole za stpljenje i razumijevanje

MORH najavio probijanje zvučnog zida: ''Očekuje se kratkotrajna buka'', poznato i u kojim županijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lovački avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ovoga će tjedna letjeti iznad šest županija, pa iz Ministarstva obrane mole građane za razumijevanje zbog buke te mogućeg probijanja zvučnog zida.

Iz MORH-a su u utorak priopćili da će piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila od utorka, 2. veljače do petka, 5. veljače u vremenu od 10 do 16 sati provoditi redovite letačke aktivnosti. Navode da se tijekom planiranih letova očekuje kratkotrajna pojačana buka pa mole građane za razumijevanje.

Zbog buke se ne leti iznad potresom pogođenih područja

Uvažavajući pojačanu osjetljivost građana na buku uslijed nedavnih potresa, ističu, letovi se do daljnjega neće provoditi u dosad uobičajenoj zoni letenja "Lekenik" u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Zato će se provoditi u privremenoj zoni probnih letova "Čazma" te privremenoj ruti ubrzanja. Planirani letovi provodit će se na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1000 do 10.000 metara. Iznad Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije letjet će se na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Bude li meteo situacija povoljna moguće probijanje zvučnog zida

U MORH-u kažu kako tijekom letova, ukoliko meteo situacija bude povoljna, postoji mogućnost probijanja zvučnog zida na spomenutim rutama, pri čemu se očekuje kratkotrajna pojačana buka, pa mole građane za strpljenje i razumijevanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna redovite letačke aktivnosti MORH o slanju pilota na trening iznad Banovine: "Jedina zona u kojoj se u Hrvatskoj može probiti zvučni zid je Slavonija"

Pročitajte i ovo MORH objavio snimke besposadne letjelice iz Petrinje - 1 POMOĆ U SANACIJI Tako to izgleda iz zraka:  Dronovi HV-a snimili ono što je ostalo od razrušene Banovine

Napominju da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora Hrvatskoj. Zona "Čazma" privremeno je ishodovana u suradnji i uz suglasnost Hrvatske kontrole zračne plovidbe, zaključuju u priopćenju.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene