Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAMO SNIMKU

Pogledajte koliko su lokalne vlasti zapravo (ne)zainteresirane za milijunske poslove!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada želi i od brojnih investicija pojačati proračun. Premijer se hvalio u Londonu kako smo prijateljski raspoloženi prema investicijama i investitorima.

No, slučaj poduzetnika Tonija Katića iz Njemačke, koji je htio uložiti velik novac u hvatski turizam, govori nešto posve drugo. Istražili smo kako lokalne vlasti reagiraju na milijunske ponude za ulaganjima.

Pročitajte i ovo Naplatne kućice Zagreb - Lučko Slovačko-češki investitori Stiže novi način naplate cestarine: Kućice odlaze u povijest, objavljeni detalji Slika nije dostupna GODINAMA ISTI PROBLEMI Investitori otkrili što im je najveći problem u Hrvatskoj

U Njemačkoj mu je za dobivanje građevinske dozvole trebalo mjesec dana i centimetar dokumentacije, a u Hrvatskoj 8 mjeseci i 21 centimetar papira.

'To je jednostavno dugo trebalo. I onda to ide na prostorni, oni to pogledaju pa nađu da nije napisan ili da se ne pozivamo na Narodne novine kako treba... I onda tu neke izmjene pa tamo vamo... I jednostavno se to toliko dugo razvuče. To je trajalo i preko 8 mjeseci dok nisam dobio konačno rješenje za građevinsku dozvolu', opisao je svoje iskustvo poduzetnik Toni Katić.

Najveći problem mu je, kaže, bio prikupiti sve papire da bi uopće podnio zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole za gradnju hotela.

Tragom njegovih problema odlučili smo provjeriti koliko su nam općine u Hrvatskoj spremne pomoći u rješavanju birokratskih prepreka. Predstavili smo se kao investitori koji bi uložili 50 milijuna eura, sagradili tvornicu, otvorili nova radna mjesta.

'Zovem vas vezano za jedno ulaganje koje bismo htjeli ostvariti u vašoj općini pa me zanima je li gospodin načelnik negdje u blizini?'

- Ma ne nije, više se danas neće vraćati. Pokušajte sutra iza 8 onda ga možete dobiti.

'Radi se o povećem ulaganju koje bismo htjeli ostvariti pa ne znam možete li me spojiti s njim. Bitna je stvar?'.

- Ma neee, neće se danas više vraćati u ured, tako da ne znam je li toliko hitno.

Tako je tekao telefonski razgovor. U općini nisu pitali ni kako se zove tvrtka, ni da im damo broj telefona. Kad smo tražili broj mobitela načelnika, dobili smo pomalo bizarno obrazloženje.

- Ja ću vam dati njegov broj mobitela, pokušajte ga nazvati. Nadam se da ćete ga uspjeti dobiti, ali tamo nekad signal zna zezati.

Od 4 općine koje smo nazvali, u tri su nam savjetovali da nazovemo sutra. Jedino je načelnik općine Veliko Trgovišće, Robert Greblički, pokazao konkretniji interes.

U kojem roku ste me spremni primiti na sastanak?

-  Što se mene tiče, može već sutra. Samo ja sam vam sutra tu do 10-11 sati, a onda idem za Split. U petak sam cijeli dan tu. Možemo dogovoriti za petak, možemo dogovoriti za sljedeći tjedan. Ja ću se prilagoditi vama', kazao je Greblički.

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević uvjerava nas da građevinsku dozvolu možemo dobiti unutar tjedan dana. Ali jasno mu je da sve ono što prethodi dobivanju - stvara probleme.

'Sakupljanje niza nekad i bespotrebnih suglasnosti i mišljenja od raznih tijela - poput hrvatskih voda, šuma, cesta i slično. Potrebno je da se cijeli taj sustav uredi kako bi izdavanje građevinskih dozvola bilo u zakonskim rokovima', kazao je ministar.

Poduzetniku Toniju Katiću javili su se iz MOST-a i ponudili sastanak. Koliko god čekao da do njega i dođe, unatoč svim problemima, neće odustati od željene investicije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene