Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BUDITE OPREZNI

Liječnici upozoravaju: Gripa nije nestala, mogla bi biti još opasnija, posebno za djecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U protekloj sezoni gripe u Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj oboljelog dok je u EU evidentirano ukupno njih tek 909, što je pad oboljelih veći od 99 posto, ali to ne znači da je virus gripe nestao, već da je i dalje u cirkulaciji, zaključili su liječnici na okruglom stolu na tu temu.

Na okruglom stolu "Gripa nije nestala niti će nestati" upozoreno je kako je neizvjesno kakva će biti nadolazeća sezona gripe, bolesti koja može uzrokovati ozbiljne komplikacije u rizičnim skupinama.

"Popuštanje epidemioloških mjera i izostanak prirodne prokuženosti mogli bi izazvati težu sezonu gripe. Populaciji za koju se brinem, a to su osobe starije životne dobi, uz cijepljenje protiv gripe svakako ću preporučiti da se drže mjera socijalne distance i nose maske", rekao je Branko Kolarić, voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Virus koji poznajemo 100 godina Svake godine imali smo na tisuće slučajeva zaraze, ove godine - niti jedan! Stručnjaci objasnili što se dogodilo

Dodao je kako su osobe starije životne dobi jedna od rizičnih skupina za razvoj ozbiljnih komplikacija, kako od COVIDA-19 tako i od gripe, pa bi najbolje bilo da se i protiv gripe dosegne procijepljenost starijih od 80 posto.

Smrtnost od gripe kod starijih od 65 godina iznosi oko 50 na 100.000 ljudi pa su oni, uz zdravstvene djelatnike, za Svjetsku zdravstvenu organizaciju među prioritetnim skupinama za cijepljenje protiv gripe, rekao je predsjednik Društva hrvatskih obiteljskih doktora Dragan Soldo.

Epidemiološke mjere pridonijele izostanku gripe

Broj testiranja uzoraka na gripu u protekloj sezoni bio je manji no ranijih godina, no to nije jedini razlog izostanka gripe jer su tome pridonijele i epidemiološke mjere za suzbijanje COVIDA-19, kao i ograničena druženja i izostanak putovanja, istaknuto je na okruglom stolu.

Rok Čivljak iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević podsjetio je kako u zimskim mjesecima njihova prijemna hitna ambulanta zbog gripe svakodnevno prima između 200 i 300 ljudi, a oni koji se hospitaliziraju najčešće su bolesnici s rizičnim čimbenicima i različitim komorbiditetima poput kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih i drugih kroničnih bolesti, osobe starije životne dobi i djeca mlađa od dvije godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LABORATORIJSKI POTVRĐENA Ipak nije nestala: U Splitu zabilježena prva dva slučaja gripe

Liječnica obiteljske medicine Ljiljana Ćenan istaknula je prijevremeni porod koji donosi niz komplikacija kao glavnu opasnost infekcije gripom u trudnoći, te poručila da je potrebna daljnja edukacija o važnosti cijepljenja kao preventivne mjere.

Rizična skupina su i sva djeca do godinu dana starosti te od druge godine života djeca s kroničnim komorbiditetima, posebno respiratornima poput astme. Poruka je stručnjaka da se trebaju cijepiti sva djeca kod koje postoji bilo koji kronični komorbiditet.

Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' naveo je kako većina djece s kroničnim komorbiditetima u Hrvatskoj nije cijepljena protiv gripe, a cijepljenjem bi se smanjio razvoj ozbiljnih komplikacija, prvenstveno sekundarnih bakterijskih upala pluća.

Dodao je kako 40 posto djece oboljele od COVIDA-19 nema simptome te bolesti, dok ih simptome gripe većina ima, a za djecu je gripa puno teža bolest od korone.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene