Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Namještanje utakmica

'Labilan igrač bi prodao dijete, a kamoli nogometni klub'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove sumnje u namještanja nogometnih utakmica. Njemačko tužiteljstvo već barata i s imenima nogometaša osumnjičenih za namještanje utakmica Zadar-Hajduk. Iz UEFA-e o cijelom slučaju ne žele govoriti, a šuti i Hajduk koji je spornu utakmicu dobio 3:0.

Dok se suđenje u Bochumu tek zahuktava, sve je više utakmica je pod istragom. Tako i ona Zadar-Hajduk. Osim na rezultat, akteri su se kladili i na broj golova, žute i crvene kartone. Kupovanje sudaca navodno je stajalo 370.000 eura. U kladionice je uloženo 2 milijuna eura. Čista zarada bila je više od milijun i pol.

Pročitajte i ovo Greška na zrakoplovu Sve više slučajeva Otvorena kaznena istraga o avionu koji je ostao bez komada trupa u zraku Slika nije dostupna Zbog nespretnih istražitelja Akcija 'Offside' skoro propala uoči 22. kola prve HNL?!

Iz Hajduka tvrde to su gluposti, a iz UEFA-e je stigao tek šturi odgovor: 'Nismo u poziciji da komentiramo bilo kakve detalje oko namještanja nogometnih utakmica. Svaki komentar mogao bi narušiti istragu. Hvala na razumijevanju'.

Kako se to radi najbolje zna makedonski menadžer Velibor Đarovski koji je i rukometnu utakmicu znao namjestiti na 0:0. 'Ima dvije vrste namještanja. Prvo je namještanje kad znaju uprave klubova i dogovaraju se - ja vama, vi meni dugujete, ili možda znaju pet-šest igrača, pojasnio je Đarovski.

Najteža vrsta namještanja je, kaže, penal, crveni karton i autogol. U njegovo doba cifre su bile poprilično visoke. Zaleđe, i nedavanje golova stajalo je ovisno o situaciji. 100.000 maraka bila je cijena ostanka u prvoj ligi, izlazak u Europu između 200 i 300 tisuća, dok je prvo mjesto stajalo od 700 tisuća do milijun maraka.

'U svakoj ekipi ima neki labilan igrač, koji je dužan lovu, koji ima kredite, koji je kockar. On bi prodao i dijete svoje, a kamoli nogometni klub, čak i nacionalnu reprezentaciju', uvjeren je Đarovski.

Pod sumnjom 270 utakmica

No cijelu situaciju oko namještanja tvrdi nije tako lako organizirati. 'Jako je teško organizirati. Ja sam u Splitu u najvećoj aferi bio optužen za namještanje 22 utakmice, a bile su 23. A tužilac mi je bio vaš glavni državni tužitelj gospodin Mladen Bajić. Ćao Mladene. Čisti smo sada', rekao je Đarovski.

>> Josipović Mamiću: Nogomet je jedno, namještanje utakmica drugo

Njemačko tužiteljstvo u najnovijem slučaju ispitalo je 250 ljudi. Pod sumnjom je još 270 utakmica iz cijele Europe. U Njemačkoj se barata i s konkretnim imenima umiješanih igrača.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene