Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teška nestašica

Kutija kondoma za 5.100 kuna?! U ovoj zemlji je i to moguće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlja koja se bori s rastućom stopom inflacije bori se i s još jednim problemom - nestašicom kontracepcije.

Stanovnici Venezuele već godinama muku muče s nestašicom osnovnih proizvoda poput kukuruza, mlijeka i piletine zbog čega je i stopa inflacije samo i prošloj godini prešla 60 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Australski poučak Oni su odlučili podići minimalnu plaću: ''Želimo da ljudi zarađuju više'' Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 4 Inflacija ne jenjava Operacija uspjela, pacijent na izdisaju: Od 44 vrste voća i povrća nisu poskupjele samo dvije

No, osim što je nestašica uzdrmala kuhinje i blagovaonske stolove kućanstava diljem ove južnoameričke zemlje, sad se uvukla i u spavaće sobe Venezuelaca. Mnogi se žale kako nikako ne mogu doći do kondoma ili kontracepcijskih pilula.

Kondomi se mogu naći tek u nekoliko ljekarna u Caracasu i to svega nekoliko kutija, nova pošiljka nije došla tjednima.

Tvornice ljepote: Djevojčicama stavljaju implantate, sužavaju strukove, uklanjaju crijeva...

Zbog toga se stanovnici ove zemlje okreću domaćim verzijama e-Baya, kao što je Mercado Libre. Tamo jedan korisnik prodaje kutiju s 36 kondoma za nevjerojatnih 4760 bolivara, odnosno 755 američkih dolara, što je otprilike 85 posto venezuelanskog minimalca.

Koordinator nacionalne udruge za za seksualni odgoj, Magdymar Leon, kaže kako su stručnjaci zabrinuti da bi nedostatak kontracepcije mogao imati dugoročne posljedice . 'U takvoj situaciji osoba više nema kontrolu nad odlukom hoće li ili neće dobiti dijete, a i gubi kontrolu nad zaštitom od spolnih bolesti', rekao je Leon za CNN.

Prema podacima Svjetske banke, Venezuela je peta zemlja na svijetu po stopi tinejdžerskih trudnoća, ozbiljan problem stvara i postotak građana zaraženih HIV-om koji je na 0,6 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene