Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofalni podaci pravobraniteljice

Diskriminacija, strah, nesigurnost, kršenje prava radnika: Ovo su stvarni razlozi iseljavanja Hrvata u inozemstvo

Sve je više onih koji odlaze (Foto: Pixell)
Sve je više onih koji odlaze (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Kršenje prava iz radnih i službeničkih odnosa prvi su put u dva desetljeća postojanja institucije pučkog pravobranitelja najčešći razlozi zbog kojih su se građani u 2017. obraćali pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, a posljednjih godina najviše ih je bilo na području pravosuđa, priopćeno je u utorak iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Naglašava se da radnici često žive u nesigurnosti ugovora o radu na određeno vrijeme, a ekstreman primjer je osoba koja je s poslodavcem sklopila čak 54 ugovora u 15 godina.

Pročitajte i ovo Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica Diskriminacija Tisuće građana u problemima zbog gubitka zdravstvenog osiguranja: Pučka pravobraniteljica obratila se Ustavnom sudu Ilustracija Izvješće pučke pravobraniteljice Novi problemi za Plenkovića i njegova ministra: Dva velika slučaja pokazuju urušavanje jednog od ključnih sustava u državi

Radnici pristaju na neplaćene prekovremene sate u strahu da ne ostanu bez prihoda, a dio ih se suočava s problemom neisplate plaće, iako je to kazneno djelo. Takvih je slučajeva, po podacima MUP-a, zabilježeno 365 tijekom prošle godine.

"Podaci iz pritužbi potvrda su zabrinjavajućeg stanja u kojem se nalaze građani bez obzira na razvijenost dijela zemlje u kojem žive, ili na njihov obiteljski status, zbog čega sve više iseljavaju", navodi se u priopćenju.

Diskriminacija se najčešće prijavljuje na području rada i zapošljavanja, prisutna je i dobna diskriminacija, a "prestarim" se ponekad smatra već i osobe od 40 godina. Višegodišnji problem su i netransparentni postupci zapošljavanja u javnim službama, pa su građani uvjereni kako se natječaji raspisuju isključivo formalno.

Kao još jedan problem navedene su mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, posebice zbog nejasnih i nedosljedno primjenjivanih kriterija za odobravanje, stoji u priopćenju.

Pravobraniteljica u privatnom sektoru ima ovlasti postupati jedino u pritužbama na diskriminaciju, ali iskustva građana koristi za zagovaranje konkretnih mjera, bez kojih nije moguće postići veći stupanj zaštite prava.

Trebalo bi preispitati regulaciju rada na određeno vrijeme, unaprijediti rad inspekcija, dosljedno i transparentno ocjenjivati zahtjeve o stručnom osposobljavanju te educirati poslodavce, službenike i sindikalne povjerenike o diskriminaciji u radu i zapošljavanju, neke su od preporuka pravobraniteljice u izvješću koje će Hrvatskom saboru biti predano do kraja ožujka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene