Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je zapamćeno u sustavu

Medicinska sestra krivotvorila i prodavala Covid potvrde, prijeti joj zatvorska kazna:''Nije mi palo na pamet da bi netko to napravio''

Aktualno Galerija U Zagrebu krivotvorili Covid potvrde - 1 U Zagrebu krivotvorili Covid potvrde - 1 Foto: DNEVNIK.hr U Zagrebu krivotvorili Covid potvrde - 3 U Zagrebu krivotvorili Covid potvrde - 3 Foto: DNEVNIK.hr U Zagrebu krivotvorili Covid potvrde - 4 U Zagrebu krivotvorili Covid potvrde - 4 Foto: DNEVNIK.hr U Zagrebu krivotvorili Covid potvrde - 5 U Zagrebu krivotvorili Covid potvrde - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Miroslav Hanževački Galerija 1/5 >>
Medicinska sestra u Zagrebu dosjetila se, kako tvrdi policija, kako će zaraditi novac krivotvorenjem Covid potvrde. U policijskoj akciji za prijevaru s Covid potvrdama palo je njih desetero. Dvije osobe su umjesto cijepljenja izabrale dati mito i dobiti lažnu Covid potvrdu.

U zamjenu za novac medicinska sestra je, sumnja policija, unosila netočne podatke u sustav kako bi dvije osobe dobile krivotvorene EU digitalne Covid potvrde.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena Podaci - 1 Brzina interneta Hrvatski Telekom mora platiti 5,9 milijuna eura: "Određivanje ovakve drakonske kazne je izvan svakog razumnog okvira"

"Podaci i novac su predani 22-godišnjaku koji ih je potom predao osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove u Zagrebu zbog unosa podataka u za to predviđeni informacijski sustav", stoji u priopćenju iz policije.

Policija za prijevare s Covid potvrdama tereti ukupno deset osoba. U Domu zdravlja objašnjavaju proceduru.

"Dolaskom na punkt, zapravo naše radno vrijeme počinje umetanjem identifikacijske kartice i od tog trenutka je sve u sustavu zapamćeno, sve što se dogodilo na tom punktu mi moramo upisati i koja smo cjepiva i koliko smo ih dobili i unijeti u to nekakvo skladište", objašnjava ravnatelj doma zdravlja Miroslav Hanževački.

U čakovečkoj bolnici novinarki Nove TV Josipi Krajinović pokazali su kako izgleda taj informacijski sustav.

"Svaka medicinska sestra koja to radi, liječnik koji nakon toga cijepi ili testira oko sebe ima još nekoliko sestara, nekoliko ljudi. Meni stvarno dosad nije stvarno palo na pamet da bi netko lažirao ovakve potvrde", kazao je ravnatelj doma zdravlja u Čakovcu Igor Šegović.

Upozorava i na moguće posljedice. "Lažna Covid potvrda ne štiti od bolesti, ne štiti od respiratora, a još je gore ukoliko netko dobije lažnu Covid potvrdu te ukoliko postane pozitivan jer može širiti bolest i praktički postaje biološko oružje", tvrdi.

Osumnjičenoj medicinskoj sestri prijeti i disciplinski postupak.

"U ovoj pandemiji, u ovom vrhuncu vala, gdje se medicinske sestre požrtvovno svaki dan bore, ovo baca ružno svjetlo na našu profesiju, nadamo se da je ovo izoliran slučaj i da se više neće ponavljati", zaključio je Mario Gazić iz Komore medicinskih sestara.

Uz gubitak posla, medicinskoj sestri prijeti i zatvorska kazna i to za djela krivotvorenje isprave i zlouporabu položaja i ovlasti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene