Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivana Čorkala

Brojne kritike na reagiranje policije u Borovu: Njih četvero je trebalo presresti, zaustaviti pa uhititi skupinu od dvadesetak navijača?

U nedjelju i ponedjeljak srpska zajednica uputila je brojne kritike policiji, čije su postupanje ocijenili sramotnim jer se pjevalo u njihovoj prisutnosti - bez reakcije.

Policija je privela 14 navijača i protiv njih podnijela kaznene prijave zbog poticanja na nasilje i mržnju. Incident se dogodio u nedjelju u Borovu, na obilježavanju 30. obljetnice pogibije 12 hrvatskih redarstvenika.

Pročitajte i ovo Vlada osuđuje divljanje navijača u Borovu Govor mržnje u Slavoniji Ravnateljstvo policije obavilo stručni nadzor nakon incidenta u Borovu: "Policajci su dobro prosudili, čekali su pojačanje" Vlada osuđuje divljanje navijača u Borovu uzvikivali "Ubij Srbina" Policija zbog sramotnih poruka u Borovu privela 14 osoba, slijedi im kaznena prijava zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju

Navijači su pri odlasku sa spomen obilježja, prošli kroz Borovo i pjevali pjesme u kojima se poziva na ubojstvo Srba. Srpska zajednica uputila je brojne kritike policiji. Njihovo postupanje ocijenili su sramotnim jer se pjevalo u njihovoj prisutnosti - bez reakcije.

O tome što se događalo, izvjestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

"Kritike su možda malo naglo izrečene, bez da se sagledala šira slika. Vidi se grupa mladića i policija koja ih prati. No, što je policija trebala? Njih četvero je trebalo presresti, zaustaviti pa uhititi skupinu od dvadesetak navijača? Naravno da bi to tek prouzročilo nasilje i da bi sigurnost policajaca bila ugrožena", izvjestio je Čorkalo.

"Policija je postupila po dojavi građana da skupina navijača hoda Borovom i pjeva pjesma u kojima se poziva na ubojstvo Srba. Kolonu su pratili sa sigurne udaljenosti, sami se uvjerili da zaista remete javni red i mir, pozvali su pojačanje i tek onda djelovali. Dio navijača se razbježao, 14 njih je privedeno", dodao je.

"Što se tiče same kvalifikacije, ni tu nije bilo nekih propusta. Okupljanje nije bilo prijavljeno, samim time čini se prekršaj protiv javnog reda i mira. A nakon što je istragom, pregledom snimki nedvojbeno utvrđeno da su pjevane pjesme u kojima se poziva na ubojstvo Srba, policija je događaj okvalificirala kaznenom djelom javnog poticanja na nasilje i mržnju", kazao je Čorkalo.

"Dakle u ovom, mora se priznati, sve kritike o postupanju policije su zapravo neutemeljene. Jer kazneno djelo je počinjeno, a brzom reakcijom počinitelji su uhvaćeni i prijavljeni. A sada je na potezu pravosuđe, u dosadašnjim slučajevima, kazne su bile simbolične, iako je maksimalna kazna za ovo djelo do 3 godine zatvora", zaključio je Čorkalo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene