Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZIMA S KORONOM

Skijaška sezona ove će godine izgledati potpuno drugačije: Kasnije uplate, povrat sredstava, nova pravila na skijalištima...

Korona diktira i zimsku turističku sezonu - 1
Korona diktira i zimsku turističku sezonu - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Korona diktira i zimsku turističku sezonu - 2 Korona diktira i zimsku turističku sezonu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Korona diktira i zimsku turističku sezonu - 7 Korona diktira i zimsku turističku sezonu - 7 Foto: DNEVNIK.hr Korona diktira i zimsku turističku sezonu - 6 Korona diktira i zimsku turističku sezonu - 6 Foto: DNEVNIK.hr Korona diktira i zimsku turističku sezonu - 5 Korona diktira i zimsku turističku sezonu - 5 Foto: DNEVNIK.hr +6 Korona diktira i zimsku turističku sezonu - 4 Galerija 1/11 >>
Oko 200 tisuća Hrvata lani je skijalo na europskim skijalištima, no zov odmora ove godine remeti koronavirus. Upitna su i ostala zimska putovanja jer pravila o prelasku granice i epidemiološke prilike mijenjaju se iz dana u dan.

Pravila za skijanje u doba koronavirusa polako se slažu. Na talijanskim skijalištima sezona će izgledati potpuno drugačije. Tomislav Šepić iz izvršnog odbora ISIA-a objasnio je kako.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Turisti, ilustracija - 1 sve veći problem Domaći iznajmljivači jedva su čekali Ferragosto, no dočekali su otkazivanja Talijana: "Svaki dan primamo po 5, 6 otkaza rezervacija"

"Počevši od same karte koju više ne morate kupovati na kasama, možete je kupiti i preko interneta. Talijanska mjera je metar distance. Primjerice ako je gondola za osamdeset ljudi, oni će ih puštati pedesetak. Nikad neće spriječiti obitelj da ide sama", objašnjava.

Hoće li uopće otići, Hrvati još razmišljaju. Agencije prilagođavaju ponude i primaju rezervacije uz mogućnost kasnije uplate. "Ako Hrvatska isto odluči da je određena zemlja u crvenoj zoni i ne preporučuje se putnicima, zatvori granice za određenu zemlju ili obrnuto, tada se, naravno, svim putnicima mora jamčiti potpuni povrat svih uplaćenih sredstava", ističe direktorica putničke agencije Tamara Černeka.

Boje, brojke i pravila o prelasku granica mijenjaju se iz dana u dan. U Francuskoj su prekjučer zabilježena 5084 nova slučaja koronavirusa, Italija je imala 2257 novozaraženih, a Austrija 750. Prije mjesec dana epidemiolog Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV u šali je, kaže, za skijanje odabrao Slovačku ispred Austrije.

"Situacija u Slovačkoj sada se drastično pogoršala, ali i u Austriji. Što se tiče skijanja, sam čin spusta i skijanja nije rizičan za zdravlje, međutim sve ono što je vezano za to, to je sasvim sigurno rizičan događaj", izjavio je tada.

Kako bi rizik sveli na minimum i osigurali zimsku sezonu, Slovenci su razvili kodeks post-Covid turizma. "On nam omogućava da svakom gostu koji dođe u Sloveniju osiguramo situaciju u smislu zdravstva na veoma visokom nivou", objasnio je Zdravko Počivalšek iz slovenske vlade.

Uz skijanje stižu božićni sajmovi i doček Nove godine. Građani su podijeljeni. Neki bi ostali kod kuće kako bi smanjili mogućnost da im korona uđe u firmu, dok bi drugi rado otišli na Advent u Zagrebu. Domaći gosti istaknuli su se u koronasezoni, a strance je, kaže ministrica turizma Nikolina Brnjac, privukla sigurnost.

"To je onaj moment na kojem moramo i dalje graditi budućnost hrvatskoga turizma, na produžetku turističke sezone, proširenju turističkih proizvoda i sigurnosti Hrvatske", poručila je.

Jer samo sigurna destinacija može računati na zaradu u vrijeme pandemije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene