Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karte rasprodane

Koncert 'Za život' posvećen Ani Rukavini i Vjekoslavu Šuteju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dobrotvornom 'Koncertu za život', održanom u Koncertnoj dvorani 'Vatroslav Lisinski' u znak sjećanja na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja, Zagrebačka filharmonija izvela je u 'Carminu Buranu', antologijsko ostvarenje njemačkog skladatelja Carla Orffa.

Taj treći po redu 'Koncert za život' održan je u organizaciji Zagrebačke filharmonije i Zaklade Ana Rukavina te pod visokim pokroviteljstvom i u nazočnosti predsjednika Republike Ive Josipovića. Pokrovitelj koncerta je i Grad Zagreb, a na koncertu je bio i predsjednik Zagrebačke skupštine Boris Šprem.

Pročitajte i ovo Aleksandra Prijović Smjena zbog koncerta Nered zbog Prijović u Zadru: Gradonačelnik će smijeniti direktora dvorane Slika nije dostupna Humanost na djelu Za Zakladu Ana Rukavina prikupljeno 800.000 kuna

Sve karte za koncert su prodane a prihod od ulaznica namijenjen je Zakladi Ana Rukavina s ciljem prikupljanja sredstava za HLA tipizaciju uzoraka krvi potencijalnih darivatelja, te edukacije o važnosti doniranja koštane srži i matičnih stanica, a do kraja ožujka dostupan je i humanitarni broj 060 900 pozivom na koji se donira 5 kuna (+PDV) za Zakladu.

>> Sutra treći 'Koncert za život' za Zakladu Ane Rukavine

Mladi hongkonški dirigent Perry So ravnao je orkestrom i akademskim zborom Ivan Goran Kovačić te solistima - sopranisticom Ivanom Lazar, baritonom Ljubomirom Puškarićem te tenorom Markom Cvetkom.

'Koncert za život' održan je u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja, dan nakon Aninog rođendana i četvrte obljetnice osnivanja javne Banke matičnih stanica krvi iz pupkovine 'Ana Rukavina'. Doniranim matičnim stanicama, od pokretanja Zaklade do sada, spašeno je devet života, što je najveća vrijednost Anine ostavštine.

U Hrvatskoj postoje dvije vrste banaka za pohranu matičnih stanica iz pupkovine, dobrovoljna javna koja nosi ime "Ana Rukavina" i obiteljska, odnosno banka umbilikalne krvi za vlastite potrebe. Obje banke nalaze se u Kliničkome bolničkom centru Zagreb.

Javne banke su neprofitne ustanove i pohranjuju krv iz pupkovine za opću dobrobit. One su povezane u međunarodnu mrežu pa pohranjeni transplantati mogu biti korišteni za liječenje bolesnika širom svijeta dok se u obiteljskim bankama pohranjuje krv iz pupkovine za osobne potrebe kako bi u slučaju potrebe bile iskorištene u liječenju članova obitelji. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene