Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedina gradonačelnica Rijeke

Komemoracija povodom smrti Nede Andrić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemoracija povodom smrti političarke, sveučilišne profesorice i znanstvenice Nede Andrić, preminule 13. siječnja u 83. godini života, održana je danas u Gradskoj vijećnici Rijeke.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je činjenicu da je Neda Andrić bila jedina žena na čelu Rijeke, u mandatu od 1969. do 1974. kao predsjednica tadašnje Skupštine Općine Rijeka, koja je obuhvaćala osim Rijeke i prsten današnjih općina i gradova oko grada. U tih pet godina, kazao je Obersnel, osnovano je Sveučilište u Rijeci, izgrađena sporstka dvorana na Trsatu, bazen na Kantridi, oko 6000 stanova, sedam dječjih vrtića, tri osnovne škole i još niz objekata.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Što nas sve čeka? Velika anketa najvećih hrvatskih kompanija: Najavljene dobre vijesti za ovu godinu, ali postoje ozbiljni strahovi Ilustracija Što se događa Presuda ostavila proračunsku rupu od 60 milijardi eura: Njemačka vlada povlači rigorozne poteze, poziva se na uvođenje izvanrednog stanja

Doprinjela je razvitku znanosti

Obersnel je istaknuo doprinos Nede Andrić razvitku znanosti i visokog obrazovanja u Rijeci pokretanjem Ekonomskog instituta te sudjelovanjem u osnivanju Ekonomskog, Pravnog i Hotelijerskog fakulteta. Ostavila je konkretan trag u mnogim područjima, u politici, znanosti, našem gradu, u razvoju turizma cijeloga kraja, rekao je Obersnel. Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin je istaknuo zalaganje Nede Andrić za razvojem obrazovanja na širem riječkom području i to posebno visokoškolskog. Naglasio je vrijednost njezine nastavničke i pedagoške aktivnosti te znanstvenog rada.

Neda Andrić je nakon osnutka Ekonomskog instituta 1962. godine bila četiri godine na njegovu čelu, sveučilišna profesorica bila je od 1961. do 1992. godine. Među ostalim funkcijama, bila je dekanica Hotelijerskog fakulteta u Opatiji te predsjednica Saveza ekonomista Hrvatske a objavila je deset znanstvenih knjiga kao autor i koautor te više od 200 znanstvenih i stručnih članaka u domaćoj i inozemnoj literaturi. Pogreb Nede Andrić bit će danas u njenim rodnim Fužinama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene