Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolinda Grabar Kitarović:

'Od Srbije očekujem da se vrlo jasno ogradi od stavova Šešelja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Pozdravljam rezoluciju EP-a i od Srbije očekujem da se vrlo jasno ogradi od stavova Šešelja', rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u petak kako podupire rezoluciju Europskog parlamenta (EP) kojom se snažno osuđuje ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja te kako od Srbije očekuje da se vrlo jasno ogradi od Šešeljevih velikosrpskih stavova.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

'Pozdravljam rezoluciju EP-a i od Srbije očekujem da se vrlo jasno ogradi od stavova Šešelja', rekla je Grabar Kitarović novinarima prije skupa 'Žene za predsjednicu' HDZ-ove Zajednice žena 'Katarina Zrinski“, upitana kako ocjenjuje rezoluciju EP-a koju su pokrenuli hrvatski parlamentarci, a Srbija se nije ogradila od Šešeljevih izjava.

Na pitanje kakav će stav imati prema Srbiji, ako bude izabrana za hrvatsku predsjednicu, odgovorila je da će to biti stajalište uzajamnog poštovanja i dobrosusjedskih odnosa, ali i naglasila kako Srbija mora riješiti otvorena pitanja, suočiti se s prošlošću, te rješiti pitanje Šešelja koji je ratni zločinac kome je mjesto u Hagu.

'To treba vrlo jasno reći i to pitanje treba riješiti', rekla je predsjednička kandidatkinja HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera.

Europski parlament je u četvrtak prihvatio rezoluciju kojom snažno osuđuje ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja, poziva Srbiju da se distancira od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita svoju odluku o njegovu puštanju na privremenu slobodu.

Tko bi pobijedio da su izbori danas?

Grabar-Kitarović dobrim potezom, iako zakašnjelom reakcijom, smatra i to što premijer Zoran Milanović, zbog situacije s Šešeljem, nije otputovao u Beograd na sastanak šefova vlada Srednje i Jugoistočne Europe s kineskim premijerom Li Keqiangom.

'To je dobar potez, ali i zakašnjela reakcija. Očito pokušava popraviti stanje da danima ili skoro tjednima nisu reagirali na stanje da preko granice imamo čovjeka koji još uvijek u pitanje dovodi teritorijalni integritet i suverenitet Hrvatske', naglasila je Grabar Kitarović.

Upitana za komentar telefonskog intervjua Vojislava Šešelja u emisiji 'Bujica' na Osječkoj TV, odgovorila je da u potpunosti podržava slobodu novinarstva i uređivačke politike i u to se ne misli miješati.

Pad BDP-a dvanaest kvartala zaredom predsjednička kandidatkinja HDZ-a ocijenila je katastrofom, naglasivši da se to više ne događa niti u jednoj europskoj zemlji.

'Na dnu smo ljestvice po razvoju, konkurentnosti i zaposlenosti a iza nas su još samo dvije države. Ako Vlada ne uspije riješiti taj problem, mora odstupiti', istaknula je Grabar-Kitarović.

Na pitanje je li riješen problem oko izvođenja pjesme 'Moja domovina' u njezinoj kampanji, jer Zrinko Tutić koji je jedan od njezinih autora ne želi da se ona koristi u predizborne svrhe, Grabar-Kitarović je rekla da njezin izborni stožer razgovara s Tutićem o tome.

'Voljela bih da se ta pjesma koristi zato što mi je to simbol jedinstva početkom devedestih godina. Ja bih doista željela obnoviti hrvatsko zajedništvo da se više ne dijelimo i budemo zajedno', rekla je.

Tu pjesmu drži apolitičnom i domoljubnom i da ne pripada niti jednoj političkoj stranci, već isključivo hrvatskom narodu i građanima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene