Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kategorizacija bolnica

Bolnice protiv Milinovićeve rang-liste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kategorizacija bolnica ministra Darka Milinovića unijela je nemir i nezadovoljstvo u nekim bolnicama.

Jedna od njih je i Opća bolnica Pula. Dr. Luka Stančić, voditelj odjela neurokirurgije u toj bolnici, rekao je da je nezadovoljstvo kategorizacijom u toj bolnici dojmljivo.

Pročitajte i ovo Nesreća kod Kanfanara - 2 kod Kanfanara FOTO Stravičan sudar u Istri: BMW se doslovno prepolovio, troje ozlijeđenih prevezeno u bolnicu Pas (Foto: Getty Images) budite na oprezu Psi napali dvaput u okolici Pule, jedan ugrizao ženu na ulici

'Što se moglo očekivati, da li se mi u Istri toliko dobro liječimo u toj ustanovi, pa nam se kategorija čini preniska?', rekao je Stančić. Dodao je da se 'usudi reći da je kategorizacija provedena korektno'.

>> Ministar najavio takmičenje među ravnateljima bolnica?!

Stančić napominje da se kriteriji kategorizacije razrađuju od 2001. godine, pa da nitko ne može reći kako 'nije znao' te da to nikako nije iznenađenje.

'Kada se ovo prebaci na teren politike, što je u Hrvatskoj uobičajeno, vidi se kako su za rezultat utakmice zaslužne obje ekipe, posebno ona jača iz metropole, jer godinama ima škare i sukno u svojim rukama', nastavlja Stančić.

Stančić kaže kako se 'ekipi iz metropole' zamjera što se nije bodovala činjenica da bolnica liječi mnoge strane turiste koji nemaju i ne mogu imati ugovor s HZZO-om, a za što bolnica dobije 'nula bodova'.

Stančić tvrdi kako hipercentralizirana država uzima efikasno, a vraća, ne samo Istri, selektivno prema političkim odrednicama

Drugi problem Stančić vidi u blizini Kliničkog bolničkog centra 'prema kojem gravitira većina Istrana'. U kategorizaciji pulske bolnice visoke ocjene dobio je opseg pružanja usluga i razine djelatnosti što, tvrdi Stančić, govori o motiviranosti i zalaganju djelatnika.

Odgovor zašto vodeća hrvatska regija ima bolnicu treće kategorije Stančić vidi u osiromašenom proračunu istarske županijske bolnice.

'U vrijeme krize i jedne od brojnih reformi zdravstva, bolničke ustanove, pa tako i naša županijska bolnica, upućivane su da dugove saniraju kreditima banaka. Poslije su krediti brojnim bolnicama po paramedicinskim i paraekonomskim kriterijima otpisani. Preuzela ih je država. Ali ne i dugove naše opće bolnice. Njih i danas vraća Istarska Županija, decentraliziranim sredstvima', rekao je Stančić.

Stančić tvrdi kako hipercentralizirana država uzima efikasno, a vraća, ne samo Istri, selektivno prema političkim odrednicama.

On smatra da je do ovakvog stanja doveo odnos centralizirane države koja ne razumije regionalne specifičnosti. 'Primjerice, koja je razlika, ako u Istri dobijete srčani udar za koji su hitno potrebne premosnice, od toga da isti takav srčani udar dobijete u metropoli? U metropoli su vam šanse za preživljavanje daleko veće, jer na stolu za intervencije možete biti za pola sata, teoretski. Ako vam se isto dogodi u Pazinu ili Puli, na istom stolu možete biti najranije za jedan ili više dana. Do kada je pristojna šansa, da ćete biti mrtvi', objašnjava Stančić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene