Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malo zastava

'Kod nas se državni praznici znaju samo po tome što su neradni dani'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan neovisnosti, svugdje u svijetu je najvažniji državni blagdan, u Hrvatskoj prolazi neopaženo. Malo je zastava na kućama i zgradama, a baš svi Hrvati i ne znaju što danas slave. Bitno je tek da je neradni dan.

Dan neovisnosti, 19. obljetnica odvajanja od Jugoslavije. Zanos i ponos, ako je suditi po izvješenim zastavama je izostao. Barjaci tek tu i tamo, na ponekoj kući, ili zgradi. Građani ne znaju više kad je dan državnosti, kad je dan nezavisnosti, kada je dan domovinske zahvalnosti.

Pročitajte i ovo Spomen obilježje u Dalju U Dalju Divljak strgnuo hrvatsku zastavu sa spomenika braniteljima, gazio je i pjevao uvredljive pjesme: Nije dugo trajalo Zastava Kosova (Foto: AFP) Slave 10. obljetnicu neovisnosti Stanovnici ove europske države vlastitu zastavu zovu "ručnikom" i imaju čak 4 pozivna telefonska broja

U podrumu zgrade u zagrebačkoj Šubićevoj ulici ispisana je povijest. Tu je Hrvatski sabor donio odluku 8. listopada 1991. da raskida sve državno-pravne veze s bivšom Jugoslavijom. Zbog promjena datuma, i velikog broja državnih blagdana nastala je zbrka.

A upravo je dan neovisnosti svugdje u svijetu veliki praznik, povjesničari se nadaju da će jednom tako biti i u Hrvatskoj. 'Kod nas se na žalost državni praznici znaju samo po tome što su neradni dani, gotovo na razini jedne nedjelje.Kad postanemo Europa, možda se ugledamo na Europu i počnemo nekim danima davati pozornost kakvu zaslužuju', smatra povjesničar Davor Marijan.

Da se dan neovisnosti premalo slavi misle i aktualni i bivši predsjednik. 'Mi smo puno više slavili u vrijeme kad je nastajala država. Možda je i tu na neki način došlo do zasićenja, ali to ne znači da Hrvati ne cijene blagdane i svoju državu', smatra predsjednik Josipović. 'Mislim da mi dovoljno ne ističemo važnost naših povijesnih odluka', uvjeren je Mesić.

>> Kosor: U punom smislu pravnu državu još dugujemo

Na trgovima nema organiziranih slavlja. Tek zastave, i ljudi u šetnji i samostalno organizirane počasne straže. Možda velike proslave uslijede dogodine, na jubilarnu 20. obljetnicu neovisnosti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene