Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali mu pismo

Kaštela od ministra Zmajlovića traže da onemogući suspaljivanja otpada u Kaštelanskom zaljevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za praćenje stanja okoliša Grada Kaštela zatražilo je u pismu upućenom ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću da se, zbog zaštite zdravlja ljudi, onemogući suspaljivanje opasnog otpada na području Kaštelanskog zaljeva, nego da ga se prikuplja i reciklira.

Kako se navodi u pismu koje je danas dostavljeno i medijima, kaštelansko Povjerenstvo moli ministra Mihaela Zmajlovića da kao ministar obavi nadzor nad svim rješenjima za spaljivanje i suspaljivanje opasnog otpada, koja je Ministarstvo zaštite prirode i okoliša izdalo cementarama na području Kaštelanskog zaljeva".

Povjerenstvo također od ministra Zmajlovića, te ostalih nadležnih ministarstava, kao i cjelokupne Vlade RH zahtijeva da "onemoguće spaljivanje i suspaljivanje komunalnog i industrijskog otpada, bez obzira na njegov naziv, a kako bi stanovnicima omogućili zdrav život u skladu s Ustavom RH koji nam to jamči".

"Smatramo da je, u skladu sa Zakonom o otpadu, odvojeno prikupljanje i reciklaža otpada jedini prihvatljivi način pristupanja i gospodarenja otpadom u RH", naglašava se u pismu kaštelanskog povjerenstva za praćenje stanja okoliša.

Povjerenstvo navodi kako se može pretpostaviti da će cementare na području Grada Kaštela suspaljivati komunalni otpad u svojim tvornicama, iz dobivene topline proizvoditi električnu energiju koju će kao povlašteni proizvođač prodavati Hrvatskoj elektroprivredi po povlaštenoj cijeni.

Pročitajte i ovo Sortirnica u Mihačevoj sragi - 1 Sortirnica u Mihačevoj Dragi FOTO Ovo je riječki projekt zbog kojeg su u akciji europski istražitelji: Dovršen prije godinu dana, nikad nije počeo s radom Slika nije dostupna Kasnimo s rokovima HRVATSKOJ PRIJETE GOLEME KAZNE Sve je stalo jer se jednom ministru nije svidio plan drugog

>> Duspara i udruge od Zmajlovića traže ispriku, nazvali ga licemjerom

"Ujedno se može zaključiti i da će termoelektrana Plomin III također suspaljivati komunalni otpad, ako bude prodavala ili darivala cementarama svoj otpad (šljaku, tj. pepeo)", stoji u pismu. Po navodima kaštelanskog povjerenstva za praćenje stanja okoliša, godišnje će u cementna postrojenja u Kaštelanskom zaljevu dolaziti više od 190.000 tona, odnosno najmanje 8200 tegljača punih komunalnog otpada iz Europske unije.

"Tako veliki prijevoz opterećenje je za okoliš, ali i za ceste. Kaštelanske ceste su na rubu sigurnosnog minumuma i protočnog odvijanja prometa na što ukazuje i veliki broj nesreća sa smrtnim ishodom. Daljnje opterećenje kamionskim prometom ne bi bilo samo ugrožavanje cestovnog prometa, nego i spriječavanje ukupnog gospodarskog razvitka splitskog, solinskog i kaštelanskog područja", upozorava se u pismu.

Povjerenstvo u pismu izvješćuje da je kaštelansko Gradsko vijeće donijelo odluku o zabrani spaljivanja i suspaljivanja opasnog otpada i goriva dobivenog iz otpada, na području Kaštela. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene