Obavijesti Video Pretražite Navigacija
podnesene prijave

Ispuštali fekalije u more: Dvije plaže u Kaštelima trajno su zagađene

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović (Foto: Dnevnik.hr)
Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović (Foto: Dnevnik.hr) Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Branka Jurčević Zidar (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U sedmom ciklusu ispitivanja kakvoće mora za kupanje na plažama Gojača u Kaštel Sućurcu te Baletna škola u Kaštel Kambelovcu, mikrobiološkom analizom utvrđeno je prekoračenje graničnih vrijednosti Escerichie coli.

More kod dvije plaže u Kaštelima trajno je zagađeno, javlja Splitsko-dalmatinska županija. Radi se o plažama Gojača u Kaštel Sućurcu te Baletna škola u Kaštel Kambelovcu. Naime, u sedmom ciklusu ispitivanja kakvoće mora za kupanje mikrobiološkom analizom utvrđeno je prekoračenje graničnih vrijednosti propisanih Uredbom o kakvoći mora za kupanje za mikrobiološki pokazatelj Escerichia coli.

Pročitajte i ovo Onečišćenje kod Splita ZA DNEVNIK NOVE TV Je li onečišćenje mora kraj Splita stiglo iz Lore? O svemu se oglasio MORH Slika nije dostupna Od 870 plaža, onečišćeno njih 7

Branka Jurčević Zidar, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju, kazala je da je Escherichia coli opasna bakterija koja pokazuje da je došlo do fekalnog onečišćenja mora. No nema mjesta panici. 

"Ona je indikatorska bakterija, pokazuje određeni potencijalni rizik, ali to ne znači da se ljudi moraju bojati da će automatski oboljeti", kazala nam je ranije Jurjević Zidar.

Do onečišćenja je došlo jer su pojedinci umjesto plaćanja pražnjenja svojih septičkih jama njihov sadržaj ispraznili direktno u more.

"U tim potocima naišli smo na veliki broj ilegalnih ispusta, koje smo tada začepili i podnijeli prijave protiv tih građana“, objašnjava Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela.

Izvrsna kvaliteta na više od 94 posto plaža

Nastavni zavod za javno zdravstvo kvalitetu mora provjerava na više od 800 lokacija diljem naše obale. Građani rezultate mogu provjeriti u realnom vremenu, čak i putem svog mobilnog telefona, na aplikaciji koju je izradio Institut za oceanografiju i ribarstvo, koja koristi rezultate istraživanja Nastavnog zavoda.

Incidenti poput ovog ipak su rijetkost jer posljednje ispitivanje kakvoće mora potvrđuje da je naša strana Jadrana među najčišćima na Mediteranu.

More je izvrsne kvalitete na više od 94 posto naših plaža. Na nešto manje od pet posto ono je ocijenjeno kao dobro, a na 11 lokacija kvaliteta za kupanje je zadovoljavajuća.

Podaci o onečišćenju uneseni su u bazu podataka o kakvoći mora i dostupni su putem aplikacije za unos, obradu i valorizaciju podataka te izvješćivanje i informiranje javnosti, koje možete pogledati ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene