Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O pridruženju EU

Karamarko: To nisu improvizacije á la Balkan i á la Jugoslavija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je sa svojim kolegama održao konferenciju za novinare na temu 'Ulazak Hrvatske u Europsku uniju'.

Na današnjoj pressici Tomislav Karamarko rekao je kako HDZ ulaskom u EU zaokružuje dvadesetogodišnji program stranke, te kako im je cilj poboljšati život građana. Osvrnuo se i na navode da je HDZ protivnik ulaska Hrvatske u EU, rekavši kako je to i više no smiješno. 'Nakon 6 godina mukotrpnog rada, tako nešto može reći samo netko nesuvisao, netko zločest', rekao je Karamarko i dodao kako se nada da ti navodi ne dolaze iz Vlade, no ako i dolaze da Vlada na taj način pokušava prikriti svoju nesposobnost.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva

'Imamo posla s ozbiljnim ljudima, to nisu improvizacija á la Balkan i á la Jugoslavija', rekao je Karamarko o pregovorima i ustvrdio kako 'očito ne postoji dobra komunikacija'. 'Naši su politički protivnici ukinuli odbor za praćenje pregovora kojeg je vodila sadašnja ministrica vanjskih poslova. Pozivam da se odbor osnuje i da zajedno uvedemo Hrvatsku u Europsku Uniju', rekao je danas Karamarko.

>> 'On se bahati, on prijeti, on vrijeđa, pa kako ga nije sram!'

Predsjednik HDZ-a je rekao i kako njemačke primjedbe, oko kojih se ovih dana vodi rasprava, shvaća ozbiljno, te da nastoje vidjeti što se može popraviti, a Vladi je poručio 'neka se okrene svojim problemima'.

Karamarko je pozvao premijera Zorana Milanovića na konsenzus kako bi 'Hrvatsku zajedno dopratili do samog ulaska u EU'. 'Bilo bi vrijeme da se neke strasti smire, strasti koje mi ne razbuktavamo već ih razbuktava netko tko se ne snalazi u svojim odnosima s EU', kazao je Karamarko u središnjici HDZ-a.

Podsjetio je da su njihovi politički protivnici ukinuli Nacionalni odbor za praćenje i nadzor pregovora s EU, koji je vodila sadašnja ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, te je premijera Milanovića pozvao na konsenzus i na osnivanje sličnog odbora koji će čvrsto kontrolirati procese pristupa Hrvatske EU.

Predsjednik HDZ-a opovrgnuo je, kako je rekao, zlonamjerne konstrukcije da je ta stranka postala protivnik ulasku Hrvatske u EU. 'To je više nego smiješno. Nakon šest godina mukotrpnih pregovora koje je počeo i završio HDZ, da bismo najedanput bili protiv onog što smo sami napravili. To može iskonstruirati samo netko tko je zločest', kazao je Karamarko.

Karamarko drži da takve konstrukcije možda ne idu iz Vlade, ali ako idu, ocijenio je, onda Vlada svoju nespretnost u odnosima s EU prikriva kroz takve dezinformacije. 'Vlada niti jedno slovo ili riječ iz ugovora koji smo mi potpisali ne smije dovoditi u pitanje. Ono što je dogovoreno s EU mora se poštovati i nakon odlaska HDZ-a s vlasti, jer to Europa očekuje', istaknuo je.

Dodao je da se Vlada sasvim bespotrebno konfrontirala s EU i sasvim bespotrebno optuživala neke ljude iz Bruxellesa koji su niz godina pomagali Hrvatskoj. Karamarko je kazao da njemačke primjedbe Hrvatskoj doživljava dobronamjernim i konstruktivnim prijedlozima.

Na novinarsko pitanje kako komentira najavu premijera Milanovića o raspisivanju novog referenduma o EU, Karamarko je odgovorio da se radi o prejudiciranju, jer se radi o prijedlogu njemačke premijerke Angele Merkel o kojem tek počinje rasprava u EU i tko zna što će se o tome odlučiti. 'Neka Vlada rješava ono što ima na rasporedu danas, a ne ono što će imati na rasporedu za godinu ili dvije', kazao je.

Upitan vraća li se Ivić Pašalić u HDZ, on je rekao da svaki dan se u HDZ prijavljuju novi članovi, ali nisu evidentirali da se je Pašalić prijavio. 'Ako to budemo evidentirali, onda će stranačka tijela donijeti svoje odluke', naveo je.

Predsjednik HDZ-a nije htio komentirati izjavu Dragana Paravinje, osuđenog na 40 godina zatvora za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne Antonije Bilić, da je njegovu kaznu sigurno potpisao Tomislav Karamarko. 'Zamislite da bih takvo nešto trebao komentirati', kazao je Karamarko.

Na današnjoj pressici osim Karamarka prisustvovali su i Davor Ivo Stier, Gordan Jandroković i Davor Božinović, a na upit novinara zašto nema Jadranke Kosor, Karamarko je bio kratak. 'Ona je danas u Saboru, a ovdje su oni koji su jučer bili u Bukureštu. Ako mislite da ona ima drugačiji tretman, varate se. Ona ima svoje zasluge', rekao je Karamarko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene